Clicky


Nooteboom Quatro Tele-PX Super Wing Carrier

Nooteboom Quatro Tele-PX Super Wing Carrier
09-01-2013 17:23 | Trailerbouwers | auteur de redactie
De Tele-PX Super Wing Carrier is ontwikkeld omdat de windmolens steeds groter worden. De ronddraaiende bladen die uit de windkracht energie verzamelen waren ooit 25 meter, toen 50 meter, maar soms al bijna 70 meter lang. De bestaande vlakke uitschuifbare opleggers voldoen daarom niet meer.

Revolutionair
Het was niet alleen een kwestie van verlengen, ook de constructie moest worden vernieuwd. Door de plaats van het zwaartepunt van deze lange bladen zou de trailer anders gaan kantelen. Doordat de bladen langer worden, worden ze ook breder en krijgen ze zelfs een iets andere vorm. Vaak zijn deze namelijk gemaakt voor gebieden met lage windsnelheden en de aerodynamica werkt dan anders. Tijdens het transport ligt het blad met het zwaartepunt niet in het midden boven de centrale hoofdligger van de oplegger.



Dat feit, plus het feit dat deze bladen gemaakt zijn om wind te vangen maakt dat opleggers om zulke bladen te vervoeren erg torsiestijf opgebouwd moeten worden. Zelfs een zeker eigen gewicht moeten hebben om bij zijwind tijdens het transport niet om te vallen.

De Super Wing Carrier, voorzien van pendelassen, biedt een beduidend grotere stuuruitslag (60 graden) en aanmerkelijk meer hoogteslag voor extra bodemvrijheid. Tevens zorgen de pendelassen voor een zeer stabiel platform tijdens het maximaal sturen. Belangrijk is ook dat de hydraulisch in hoogte verstelbare zwanenhals (80 cm hoogtecompensatie) volledig belastbaar is en in elke hoogtestand gereden kan worden. Deze Super Wing Carrier is internationaal een groot succes in het vervoer van de rotorbladen boven de 50 meter.



Nieuwste ontwikkeling
De nieuwste ontwikkeling van Nooteboom is de Quatro TELE-PX Super Wing Carrier. De Quatro Tele-PX is een belangrijke uitbreiding van het gamma aan Super Wing Carriers, die speciaal ontwikkeld zijn voor transport van rotorbladen voor windmolens. Booming business in vooral Duitsland, de Europese marktleider in de windmolenindustrie. Het afgelopen jaar is de capaciteit van windmolens in Duitsland met maar liefst 26% gestegen volgens BWE (Duitse associatie van windmolenindustrie).

Het grote voordeel van de Quatro Super Wing Carrier, die gebaseerd is op de succesvolle MCO-PX semi-dieplader, is de aanmerkelijk lagere laadvloer waardoor transportbedrijven niet belemmerd worden door hoogteproblemen bij het passeren van viaducten. In landen als Duitsland en Nederland kan met de Quatro Tele-PX over snelwegen worden gereden en is het meestal niet nodig alternatieve routes uit te stippelen.

De laadvloer kan in 4 stappen worden uitgeschoven van 17 meter naar ruim 63 meter. In vergelijking met de Triple Tele-PX is dit in 3 stappen van 18,7 naar ca. 60 meter. De kortere ingeschoven lengte van de Quatro Super Wing Carrier biedt in bepaalde Europese landen belangrijke voordelen in de ontheffingssfeer.



De keuze voor de Quatro Multi-PX versus Triple Tele-PX wordt vooral bepaald door de gewenste c.q. noodzakelijk laadhoogte van de vervoerder. Met de komst van steeds grotere windmolens, worden ook de rotorbladen langer en hoger. De laadvloer van de Quatro-PX kan op meerdere hoogteposities aan de zwanenhals worden gekoppeld. Met de plaatsing van de flens van het rotorblad achter de zwanenhals ontstaat hierdoor aanmerkelijk meer laadhoogte. In de laagste stand is de laadhoogte direct achter de zwanenhals slechts 760mm. Zo kan gemakkelijker tegemoet worden gekomen aan de geldende maximale doorrijhoogte in Europa.

Waar de Triple Tele-PX excelleert in bodemvrijheid, geldt voor de Quatro Tele-PX dat deze excelleert in een zo laag mogelijke transporthoogte bij de steeds hoger en langer wordende rotorbladen. Belangrijk is dat transportondernemingen voor een Super Wing Carrier kunnen kiezen die het beste aansluit bij hun behoeften.



Transportoplossingen voor de windenergie sector
Nooteboom is de toonaangevende producent in transportoplossingen voor de windenergie branche. Naast de genoemde Super Wing Carriers, biedt Nooteboom een breed scala aan voertuigen voor deze sector. Zo is ook de Nooteboom Mega Windmill Transporter, voor het vervoer van turbines en torendelen, een successtory. Ook hiervan rijden er inmiddels een kleine 100 combinaties over de Europese wegen.