Clicky


Apartheidsminister Adriaan Vlok (85) overleden

Apartheidsminister Adriaan Vlok (85) overleden
08-01-2023 19:02 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PRETORIA - De Zuid-Afrikaanse oud-politicus Adriaan Vlok, minister van Wet en Openbare Orde (1986-1991) onder het apartheidsregime, is zondag na een kort ziekbed op 85-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis bij de hoofdstad Pretoria.

Vlok is een van de weinige leidinggevende figuren van het racistische regime die zijn vervolgd. Vlok kreeg in 2007 tien jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd voor een poging tot moord op de prominente oppositieleider, dominee Frank Chikane.

Vlok had de leiding over de politietroepen die keihard optraden tegen tegenstanders van de witte heersende klasse. Eind jaren 80 werden in opdracht van het regime bomaanslagen gepleegd op kerken en vakbonden die zich tegen het apartheidsregime keerden.

De voormalige minister heeft publiekelijk verontschuldigingen aangeboden aan de slachtoffers en noemde zijn toewijding aan de racistische praktijken een vergissing. Ook waste hij symbolisch de voeten van Chikane. "Ik geloofde dat apartheid juist was", blikte Vlok in 2015 terug. "Het was onze taak om mensen bang voor ons te maken."