Clicky


Afghanen roepen op prins Harry te berechten in internationaal hof

Afghanen roepen op prins Harry te berechten in internationaal hof
09-01-2023 14:25 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Een familielid van Afghaanse slachtoffers van een Britse luchtaanval in 2011 heeft opgeroepen om prins Harry te berechten en te straffen voor het doden van 25 landgenoten tijdens zijn militaire dienst. De prins maakt dit aantal bekend in zijn memoires en die onthulling komt hem in eigen land en Afghanistan op veel kritiek te staan.

"We vragen de internationale gemeenschap om deze persoon voor een rechter te dagen", aldus Mullah Abdullah over prins Harry in een video voor Amerikaanse media. "En we zouden compensatie moeten krijgen voor degenen die we verloren zijn. We verloren ons huis, ons leven en familieleden, we verloren ons levensonderhoud en ook onze dierbaren." Abdullah raakte naar eigen zeggen negen familieleden kwijt bij een luchtaanval door het Britse leger.

Ook werd in de Afghaanse provincie Helmand geprotesteerd met een soortgelijke oproep. "Het is een schande dat hij hier zo trots over praat", zegt een lid van de provinciale raad in Helmand tegen Sky News. "We eisen niet alleen dat hij voor een internationaal gerecht komt te staan, maar ook dat de internationale gemeenschap hem zo snel mogelijk straft."

Prins Harry vertelt in zijn nog te verschijnen boek over het aantal doden waarbij hij betrokken was toen hij in het leger zat. Hij zag die slachtoffers daarbij niet als mensen maar als schaakstukken, zo is al uitgelekt. "Het was niet iets waar ik voldoening uit haalde", schrijft hij. "Maar ik schaamde mij er ook niet voor." Uit politieke en militaire reacties in eigen land blijkt dat met name het noemen van een specifiek aantal hem niet in dank wordt afgenomen.