Clicky


Juicevlogger Coldeweijer: beweringen over Rachel Hazes kloppen

Juicevlogger Coldeweijer: beweringen over Rachel Hazes kloppen
09-01-2023 16:31 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 16:45 uur] "Ik blijf met volle overtuiging achter mijn juice staan. Met het brengen van onwaarheden heeft mijn kanaal geen enkel bestaansrecht." Met die woorden besloot juicevlogger Yvonne Coldeweijer maandag het kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat tegen haar is aangespannen door Rachel Hazes. Volgens Hazes heeft Coldeweijer juist een stortvloed aan onwaarheden over haar naar buiten gebracht en moet de rechter daarin ingrijpen.

Aanleiding voor de rechtszaak is het uitlekken van een persoonlijke brief van Hazes' zoon André, gericht aan diens ex-vriendin Sarah van Soelen. Coldeweijer zegt dat zij die brief - die zij in haar vlog integraal heeft voorgelezen - ongevraagd bezorgd heeft gekregen. Zij stelt dat Rachel Hazes deze om haar moverende redenen naar haar heeft gelekt. Na een sommatie uit het kamp van Rachel Hazes haalde Coldeweijer de video vorig jaar november offline. Een maand later zette zij de video weer online, omdat de beweringen die erin worden gedaan geheel zouden kloppen.

Hazes betwist dat zij de brief heeft gelekt. Zij eist in het kort geding onder meer dat de video weer uit de lucht wordt gehaald en dat Coldeweijer haar onjuiste beweringen rectificeert. Het filmpje is inmiddels 130.000 keer bekeken. Het juicekanaal van Coldeweijer op Instagram heeft bijna 700.000 volgers. Ook heeft zij een YouTubekanaal.

Volgens Hazes' advocaat heeft Coldeweijer "het op Rachel Hazes gemunt" en laat zij geen gelegenheid onbenut om daar uiting aan te geven. Er zit volgens de raadsman "een grens aan het toelaatbare" en daar gaat Coldeweijer, die zich afficheert als "doctorandus in de Hazologie", telkens overheen. De juicevlogger voegt in haar producties Hazes onder meer termen als "bloedzuiger", "knettergek" en "overgevoelige heks" toe. "Intens kwetsend", aldus de advocaat. In aanloop naar het kort geding kwam daar nog "gecremeerde kroket" bij.

Volgens Coldeweijer is die laatste, opmerkelijke omschrijving haar aangeleverd door haar publiek. Dat Hazes de brief naar haar zou hebben gelekt is een uitlating die zij volgens haar advocaat niet op eigen titel heeft gedaan. Coldeweijer zegt dat haar informanten, die zij "spionnen" noemt, dit haar hebben verteld en dat zij dit ook zo heeft geformuleerd. Voor 'juice' over de familie Hazes zou Coldeweijer al twee jaar beschikken over twee zeer betrouwbare spionnen.

Hazes en haar advocaat vinden deze bronnen "zo vaag als het maar kan". Zij verwijten Coldeweijer bovendien dat zij geen wederhoor pleegt. Daar "bestaat geen recht op", vinden Coldeweijer en haar advocaat. De juicevlogger werkt naar eigen zeggen niet alleen volgens journalistieke principes. Wat zij haar volgers voorschotelt moet ook worden gezien als "satire" en "een vorm van amusement".

De rechter doet op 23 januari uitspraak.