Clicky


Rainbow met twaalfde tijd door negende etappe

Rainbow met twaalfde tijd door negende etappe
10-01-2023 20:28 | Etappes | auteur Redactie

HARADH - Het is dat het Rainbow Truck Team één technische tegenslag heeft gehad, met een kapotte zuiger van de motor van de MAN. Maar verder is de équipe van Gerrit Zuurmond super stabiel. De verraderlijke negende etappe volbracht het team met een keurige twaalfde tijd.

“Het ging buitengewoon goed”, opent Gerrit Zuurmond na aankomst in het bivak van Haradh. “Alles werkt weer, de motor loopt weer perfect.” De MAN moest hard werken in de 359 kilometer wedstrijdproef, die begon met scherpe en gebroken duinen. Die werden op ongeveer 140 kilometer gevolgd door rivierdoorwadingen en chotts, waar tal van auto’s en trucks vast kwamen te staan in de modder. Sommigen stonden er uren.

“Wij hebben de ergste modder kunnen ontwijken en hebben niet vast gestaan”, meldde Zuurmond trots. “Wij komen uit de Betuwe: wij weten hoe we om moeten gaan met klei, modder en water. We konden een goed punt vinden om over te steken en konden zo een goede etappetijd rijden.”

Zuurmond is tevreden met hoe de Dakar Rally 2023 voor zijn team verloopt. “We kunnen op een hoog niveau blijven rijden. Het is alleen jammer dat we één technisch probleem met de motor hebben gehad, waardoor we een dag niet hebben kunnen rijden en niet meer voor het klassement meedoen.”

Zuurmond kijkt uit naar de tiende etappe. Dat is een ultrakorte wedstrijdproef, van slechts 114 kilometer, na een verbinding van 500 kilometer. “Ze zeggen dat het voor 90 procent duinen zijn en geen gemakkelijke ook. We starten pas laat, dus om niet in het donker te moeten rijden, moeten we goed opletten waar we moeten rijden.”