Clicky


Influencer Andrew Tate verliest hoger beroep en blijft vastzitten

Influencer Andrew Tate verliest hoger beroep en blijft vastzitten
10-01-2023 23:54 | Buitenland | auteur ANP

De in Roemenië opgepakte controversiële influencer Andrew Tate heeft het hoger beroep in zijn zaak verloren en blijft daarom voorlopig vastzitten. De oud-kickbokser werd op 29 december gearresteerd en de rechtbank besloot toen dat hij in elk geval dertig dagen vast kon worden gehouden. Tate wordt verdacht van onder meer mensenhandel en verkrachting.

De hechtenis van dertig dagen werd ingesteld uit angst dat Tate het land zou verlaten en zijn straf zou ontlopen. De 36-jarige influencer ontkent alle aantijgingen en vroeg de rechter dinsdag om vrijlating, maar die ging daar niet in mee.

Ook zijn broer Tristan en twee Roemenen zijn in de zaak opgepakt. De openbaar aanklagers denken dat zij achter een criminele organisatie zitten "met als doel vrouwen te rekruteren, te huisvesten en uit te buiten door hen te dwingen pornografisch materiaal te maken dat tegen betaling online te bekijken is". De broers zouden daaraan veel geld hebben verdiend.

Big Brother

Het strafrechtelijk onderzoek loopt al sinds begin dit jaar. De aanklagers hebben zeker zes vrouwen in beeld die door de verdachten seksueel zouden zijn uitgebuit. De Amerikaans-Britse influencer raakte in 2016 in opspraak toen hij uit het tv-programma Big Brother werd gezet omdat op beeld was vastgelegd hoe hij een vrouw aanviel. Hij kreeg online bekendheid door die actie.

Tate werd in het verleden vanwege onder meer haatzaaiende opmerkingen richting vrouwen verbannen van sociale media zoals Twitter, YouTube, Facebook, Instagram en TikTok. Toen Elon Musk Twitter kocht, werd het account van Tate hersteld. In de afgelopen jaren werden zijn berichten die vrouwenhaat promoten ook op andere sites miljoenen keren bekeken.