Clicky


Wagner Groep meldt inname stad Soledar, Oekraïne ontkent

Wagner Groep meldt inname stad Soledar, Oekraïne ontkent
11-01-2023 10:08 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - [update 19:45 uur] Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de strijd om de stad Soledar nog gaande is. Rusland zei dat eerder op de dag ook, nadat het Russische huurlingenbedrijf Wagner had beweerd de stad, iets ten noorden van Bachmoet, volledig te hebben ingenomen ondanks gevechten in het centrum.

Het stadje "was, is en blijft" Oekraïens, aldus het Oekraïense leger. "De terroristische staat en zijn propagandisten proberen te doen alsof een deel van onze stad Soledar een soort Russisch bezit is", zei Zelenski in een videotoespraak. "Maar de gevechten gaan door."

In een verklaring zei de Oekraïense legerleiding dat de Russen zware verliezen leden toen ze probeerden Soledar in te nemen en aanvoerroutes af te snijden. Wagner-eigenaar Jevgeni Prigozjin claimde naast de inname van de stad dat ook mensen gevangen zijn genomen. Volgens hem zijn er ongeveer vijfhonderd Oekraïense militairen omgekomen. "De hele stad ligt bezaaid met lijken van Oekraïense soldaten", zei hij nadat Zelenski had aangegeven dat er nog wordt gevochten.

De inname van het stadje Soledar zou de weg vrijmaken voor een verdere opmars in de regio Donetsk. Rusland en zijn bondgenoten proberen er het grotere Bachmoet al maanden in te nemen, maar stuiten op het verzet van het Oekraïense leger. De strijd is volgens beide partijen zwaar en bloedig.