Clicky


Nederland stuurt Patriot-luchtafweer naar Oekraïne

Nederland stuurt Patriot-luchtafweer naar Oekraïne
17-01-2023 19:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland stuurt een Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne. Dat zei premier Mark Rutte tijdens het overleg met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis. Eerder kondigden de VS en Duitsland al aan Patriot-luchtafweer naar Oekraïne te sturen.

We hebben de intentie om mee te gaan doen aan het initiatief van Duitsland en de Verenigde Staten om Patriots naar Oekraïne te sturen, zei Rutte zittend naast Biden. Hij zei daarover eerder deze dinsdag nog telefonisch te hebben gesproken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Maandag sprak Rutte ook al met president Volodimir Zelenski van Oekraïne.

Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Nederland beschikt sinds 1987 over de Patriot. Vorig jaar werd nog een Nederlandse Patriot-eenheid ingezet in Slowakije, kort na de inval van Rusland in Oekraïne. Eerder zijn de wapensystemen ingezet in Israël en Turkije.

Oklahoma

Oekraïne vraagt al langer om moderne luchtafweer. Het land wordt veelvuldig beschoten door Rusland met raketten en drones. Daarbij is vaak het elektriciteitsnetwerk het doelwit. Zaterdag trof een Russische raket nog een flat in Dnipro. Daarbij vielen volgens de laatste cijfers 44 doden. Twintig mensen worden nog vermist.

De Nederlandse Patriots zijn recent gemoderniseerd. Het is een ingewikkeld systeem en Oekraïense militairen zullen vermoedelijk maanden moeten worden getraind om het luchtverdedigingssysteem onder de knie te krijgen. Volgens Amerikaanse media begint de training van Oekraïners volgende week op een Amerikaanse legerbasis in Oklahoma.

Amerikaanse steun

Nederland maakt dit jaar 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne, dat bijna een jaar geleden werd aangevallen door Rusland. Het overgrote deel daarvan is bestemd voor militaire hulp. Eerder stuurde Nederland al onder meer pantserhouwitsers, luchtafweerraketten, pantservoertuigen, munitie en radarapparatuur naar Oekraïne.

Rutte prees de Amerikaanse steun voor Oekraïne. "Ik ben ervan overtuigd dat de geschiedenis zal oordelen dat als de VS in 2022 niet had opgetreden zoals u heeft gedaan, het er heel anders voor had gestaan met de strijd van Oekraïne en de Russische agressie", zei de premier.