Clicky


VNG-bestuurder: herstelaanpak toeslagenaffaire kan tot 2030 duren

VNG-bestuurder: herstelaanpak toeslagenaffaire kan tot 2030 duren
18-01-2023 23:18 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Gemeenten maken zich zorgen over de herstelaanpak van de toeslagenaffaire. De Dordtse wethouder en bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Peter Heijkoop denkt dat het nog tot 2030 kan duren voordat alle gedupeerden volledig gecompenseerd zijn, zegt hij in Nieuwsuur.

Volgens Heijkoop lijkt de urgentie om de toeslagenaffaire af te handelen weg te ebben door de andere crises waarmee de overheid te maken heeft. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst ook een parlementaire enquête komt naar de hersteloperatie, omdat daarin "heel veel ellende samenkomt die de huidige relatie tussen burger en overheid weerspiegelt", aldus de wethouder bij Nieuwsuur. Hij noemt dat "heel treurig".

Gemeenten ondersteunen gedupeerden van de toeslagenaffaire zolang de Rijksoverheid hen niet gecompenseerd heeft. Gedupeerden hebben bijvoorbeeld schulden opgebouwd, zijn hun huis of baan kwijtgeraakt en soms ziek geworden.

Twee jaar geleden viel het kabinet vanwege de toeslagenaffaire. Een commissie oordeelde eerder dat de volledige ambtelijke en politieke top verantwoordelijk is voor de onterechte fraudeverdenkingen van de Belastingdienst. Duizenden mensen stonden jarenlang ten onrechte bij de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur, waardoor ze in grote problemen kwamen.