Clicky


Steven Berghuis boos op René van der Gijp en AD

Steven Berghuis boos op René van der Gijp en AD [+video]
22-01-2023 19:16 | Sport | auteur ANP

ROTTERDAM - Steven Berghuis keerde zondag terug in een vijandige Kuip, nadat hij ruim twee jaar geleden van Feyenoord was overgestapt naar Ajax. De sfeer in het stadion viel hem mee, maar de Oranje-international wilde na afloop bij ESPN wel zijn verhaal kwijt over de voorafgaande dagen. "De media hebben het lekker aangewakkerd in allerlei berichtgeving. Ik heb verstandige mensen gehoord, onze trainer en de trainer van Feyenoord bijvoorbeeld, maar ook hele domme", vertelde Berghuis na het duel dat in 1-1 eindigde.

"Allereerst René van der Gijp, ik begin met de domste. De dingen die hij over mij heeft gezegd. En dan het AD, met mij in Ajax-shirt schreeuwend op de cover. Het heeft wel impact gehad op mij en mijn familie. Ik denk dat media moeten nadenken voordat ze wat zeggen of schrijven. Mijn enige oma die nog leeft stuurde vlak voor de wedstrijd ook nog een bericht dat ze bezorgd is. Dit wordt gecreëerd door Van der Gijp en het AD. Maar ook bij Jinek, waar gezegd werd dat de Klassieker er een van leven en dood is. Waarom moet je die woorden gebruiken? Denk een beetje na."

Berghuis keerde vorig seizoen voor het eerst met Ajax terug in De Kuip, die toen vanwege het coronavirus leeg moest blijven. Supporters van Feyenoord probeerden voor die wedstrijd de spelersbus van de bezoekers uit Amsterdam te bestormen. Ze gooiden ook met zwaar vuurwerk. De politie moest hard ingrijpen en verrichtte 78 aanhoudingen.

Vuurwerk en fakkels

Ajax arriveerde dit jaar niet met de bekende rode spelersbus bij De Kuip. Trainer Alfred Schreuder en zijn spelers zaten in een voertuig dat wekelijks toeristen naar Engeland vervoert. De politie had de omgeving rond De Kuip ook afgezet. Tientallen fans van Feyenoord gooiden nog even met vuurwerk toen ze doorkregen dat de selectie van Ajax in de toeristenbus zat. Maar de fakkels kwamen niet in de buurt van het voertuig.

Berghuis werd tijdens de wedstrijd hard uitgefloten als hij in balbezit was. "Maar daar heb ik geen moeite mee", zei hij. "De mensen hier zijn teleurgesteld dat ik naar Ajax ben gegaan. Dat mag natuurlijk. En dat snap ik goed. Fluiten mag. Met een paar spreekkoren kan ik ook leven. Met rivaliteit en vijandigheid heb ik geen moeite, maar met domme reacties vooraf wel. Mensen worden zo opgehitst. Dat lijkt me niet nodig."