Clicky


Duitsland en Frankrijk beloven steun aan Oekraïne, ook militaire

Duitsland en Frankrijk beloven steun aan Oekraïne, ook militaire
22-01-2023 19:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

PARIJS - Duitsland en Frankrijk hebben zondag gezegd Oekraïne zo lang als nodig te steunen tijdens zijn oorlog met Rusland en de vervolging van oorlogsmisdadigers te steunen. Oekraïne kan rekenen op onder meer economische en militaire hulp, zeiden de twee naties in een gezamenlijke verklaring na een bijeenkomst in Parijs.

De Franse president Emmanuel Macron zei na een ontmoeting met de Duitse kanselier Olaf Scholz de levering van tanks van het type Leclerc aan Oekraïne niet uit te sluiten, maar voegde daaraan toe dat zo'n levering niet Frankrijks eigen veiligheid in gevaar mag brengen. Duitsland, dat al weken onder druk staat om Leopard-tanks te sturen, hield zich nog meer op de vlakte: "Het principe blijft dat we op het vlak van bewapening in coördinatie met onze bondgenoten handelen", zei Scholz.

Oekraïne vraagt het Westen al langer om de levering van zware wapens, zoals tanks. NAVO-landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zich daartoe bereid verklaard, maar de grote EU-landen Frankrijk en vooral Duitsland hebben zich tot nu toe terughoudender opgesteld. Zij vrezen onder meer dat het conflict in Oekraïne escaleert als ze zware wapens leveren die ook voor de aanval kunnen worden gebruikt.

Twee zielen in één borst

De ontmoeting in de Franse hoofdstad was ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van het Verdrag van het Elysée, dat de Franse president Charles de Gaulle en de West-Duitse bondskanselier Konrad Adenauer in 1963 ondertekenden. Het verdrag formaliseerde de vriendschap tussen beide landen en diende als bouwsteen voor meer Europese samenwerking.

Macron zei tijdens een ceremonie aan de Sorbonne in Parijs dat Duitsland en Frankrijk voor hem "twee zielen in één borst" waren. "Als een Fransman over Duitsland praat, praat hij over een deel van zichzelf", zei hij in aanwezigheid van meer dan dertig ministers van beide regeringen en ongeveer 200 parlementsleden.

Waterstofpijpleidingproject

Ook kondigde Macron aan dat Duitsland zich zal aansluiten bij het Europese waterstofpijpleidingproject H2Med. Dat betekent dat de waterstofpijpleiding tussen Barcelona en Marseille wordt verlengd naar Duitsland, aldus de Franse president.