Clicky


Emirates voltooit grondtesten met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Emirates voltooit grondtesten met 100% duurzame vliegtuigbrandstof
23-01-2023 17:18 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Emirates heeft de grondtesten voor een van de GE90 motoren op een Boeing 777-300ER met 100% duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) met succes afgerond. Het doel van deze tests en analyses is aantonen dat de GE90 motor kan draaien op de speciaal gemengde 100% SAF zonder de prestaties te beïnvloeden. Daarnaast zijn er geen aanpassingen aan de vliegtuigsystemen of speciale onderhoudsprocedures nodig om de Boeing 777-300ER of GE90 motor te gebruiken. SAF vermindert de koolstofemissies gedurende de levenscyclus van de brandstof tot wel 80%.

Experimentele testvlucht

De resultaten van de test maken de weg vrij voor de eerste experimentele testvlucht met 100% SAF in één motor, die deze week vertrekt. De testactiviteiten omvatten het laten draaien van één motor op 100% SAF en de andere op conventionele vliegtuigbrandstof om het gedrag en de prestaties van het brandstofsysteem onder elk brandstoftype beter te analyseren. Andere punten zijn het vergelijken van specifieke prestaties van elke motor en het vaststellen van een naadloze werking van de vliegtuigmotor en brandstofsystemen tijdens de geplande testvlucht.

Het testverloop

Tijdens de grondtesten in het ultramoderne Emirates Engineering Centre in Dubai onderging het vliegtuig eerst de standaard voorinspectie. Daarna begonnen de reguliere testen door eerst de Honeywell 331-500 hulpvoedingseenheid (APU) op 100% SAF te laten draaien. De APU werd vervolgens met SAF volledig ingezet om de motoren te starten. De linker motor werd met het complete vermogensbereik gebruikt, waarbij dezelfde instellingen werden gebruikt die voor de experimentele vlucht deze week worden gebruikt. Dit omvatte inactiviteit, 'start' en 'kliminstellingen' bij volledige duur van het vluchtprofiel, draaiend op maximale snelheid en intensiteit. De motoren werden vervolgens gedurende 15 minuten op 'cruise'-instellingen gedraaid. Nadat de simulatie was afgelopen, werden de motoren afgekoeld. Vervolgens werden de brandstoffen geïsoleerd in afzonderlijke brandstoftanks om de gescheiden testbrandstoffen te behouden. Na voltooiing van de grondtest werden de gegevens van de motor gedownload voor beoordeling, vergelijking en analyse.

Memorandum of Understanding (MoU)

Tijdens de Dubai Airshow 2021 hebben Emirates, GE Aerospace en Boeing een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om een programma te ontwikkelen voor het uitvoeren van een testvlucht met 100% SAF op een Emirates 777-300ER aangedreven door GE90 motoren. Emirates heeft gedurende 2022 samen met de partners GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste en Virent Inc. – een dochteronderneming van Marathon Petroleum Corp – gewerkt aan het testen van SAF-brandstofmengsels.

De partners hebben een mengsel ontwikkeld met dezelfde kwaliteiten en prestatiekenmerken als conventionele vliegtuigbrandstof. In een samenwerking zijn de technische analyse en operationele vereisten rond grondtesten en experimentele vluchtactiviteiten vastgesteld. De resultaten van dit initiatief leveren aanvullende gegevens en onderzoek op rond componenten van synthetische brandstofmengsels en biobrandstoffen.

Na de succesvolle proef op één motor, gaat Emirates door met het ontwikkelen van deze initiatieven met fabrikanten van motorcasco's en SAF-leveranciers om deze mengsels te certificeren voor commercieel gebruik. Momenteel is SAF goedgekeurd voor gebruik in mengsels tot 50% met conventionele vliegtuigbrandstof.

Bijdrage van Emirates

Emirates steunt al lang de inspanningen van de industrie en de overheid om de ontwikkeling van de SAF-industrie aan te moedigen. De luchtvaartmaatschappij neemt daarnaast regelmatig deel aan initiatieven om bij te dragen aan de inzet van SAF. De eerste vlucht aangedreven door SAF gemengd met vliegtuigbrandstof was in 2017, opererend vanaf de luchthaven Chicago O'Hare met een Boeing 777. Emirates ontving de eerste A380 aangedreven door SAF in december 2020 en transporteerde 32 ton SAF voor vluchten vanuit Stockholm eerder dat jaar. Dit was met de steun van Swedavia's Biofuel Incentive Programme. Vluchten vanuit Oslo zijn ook begonnen met het gebruik van SAF.

Emirates zit in het bestuurscommité van het Clean Skies for Tomorrow initiatief van het World Economic Forum (WEF), dat de inzet van SAF wereldwijd promoot. De luchtvaartmaatschappij heeft tevens bijgedragen aan een SAF roadmap van de VAE-regering en de door WEF ondersteunde Power-to-Liquids Roadmap voor de VAE.