Clicky


Reeks topbestuurders in Oekraïne ontslagen na corruptie

Reeks topbestuurders in Oekraïne ontslagen na corruptie
24-01-2023 13:55 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV - In Oekraïne is een aantal topbestuurders ontslagen. De gouverneurs van de militaire regio's Cherson, Dnipropetrovsk, Kiev, Soemi en Zaporizja zijn volgens zegslieden in Kiev de laan uitgestuurd.

Twee onderministers op een ministerie voor regionale ontwikkeling, een onderminister van Defensie en het plaatsvervangend hoofd van het presidentieel bureau van de leider Volodimir Zelenski, hebben ook ontslag genomen of zijn ontslagen.

Zelenski heeft pas gezegd de 'oorlogsregering' te willen stroomlijnen en zich te willen keren tegen de wijdverspreide corruptie in het land.

Oekraïne wordt al heel lang geteisterd door corruptie. En op de 'perceptie van corruptie-ranglijst' van Transparency.org staat het land op een lijst van 180 landen op nummer 122. Daarmee scoort het land iets beter dan Rusland dat op de 136e plaats staat, maar is heel ver weg van bijvoorbeeld de achtste plaats van Nederland of de tiende van Duitsland.

De zuivering in het bewind volgt op het bekend worden van vermeende corrupte praktijken. Op het ministerie van Defensie zou de prijs voor ingekocht voedsel voor de militairen aan het front veel te hoog zijn geweest en zou veel voedsel niet naar het front maar naar de handel zijn gesluisd.

De politie maakte zondag bekend dat een onderminister van Infrastructuur is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht 400.000 dollar (nu circa 370.000 euro) dollar aan steekpenningen te hebben geïncasseerd voor een contract voor de aanschaf van generatoren.