Clicky


Duitsland stemt in met leveren Leopard 2-tanks aan Oekraïne

Duitsland stemt in met leveren Leopard 2-tanks aan Oekraïne
24-01-2023 19:08 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - [update 19:40 uur] Duitsland geeft Polen en andere landen toestemming om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn goedkeuring gegeven om de voertuigen te verschepen naar Oekraïne en gaat de tanks ook zelf sturen, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

De Duitse regering heeft het besluit nog niet bevestigd. Aan het besluit gingen dagenlange gesprekken tussen Duitsland en zijn militaire partners vooraf. Onduidelijk is nog of ook Nederland tanks gaat leveren. Nederland zou achttien van Duitsland geleaste Leopard-tanks hebben aangeboden, meldt de krant Frankfurter Allgemeine. "We hebben ze geleaset, wat betekent dat we ze kunnen kopen en we ze kunnen schenken", zei premier Mark Rutte dinsdag in een interview met de krant.

Polen vroeg Duitsland maandag of het in Duitsland gefabriceerde tanks van het type Leopard-2 mag leveren aan Oekraïne. Ook Finland en Portugal staan op de nominatie om tanks te leveren aan Oekraïne.

De Oekraïense leider Volodimir Zelenski roept al maanden dat hij die gevechtsvoertuigen wil hebben. Hij hoopt dat hij de vrijwel vastgelopen stellingenoorlog kan openbreken met de 74 ton zware Leopard 2-tanks. Hij heeft Duitsland ervan beschuldigd de levering van die tanks te dwarsbomen. Een aantal westerse landen zou ze graag snel leveren. Polen vroeg eerder dinsdag Berlijn formeel om toestemming om de tanks naar Oekraïne door te mogen sturen.