Clicky


Berlijn stuurt Leopards naar Oekraïne, andere landen mogen ook

Berlijn stuurt Leopards naar Oekraïne, andere landen mogen ook
25-01-2023 12:07 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BERLIJN - De Duitse regering heeft officieel bekendgemaakt dat het land Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. De Bondsrepubliek stemt daarnaast in met de levering aan Oekraïne van die tanks door andere landen.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag tegen zijn ministers gezegd dat snel veertien Duitse Leopard 2A6-tanks "naar het Oekraïense front rollen". Hij heeft dit eerst met bondgenoten afgestemd. Er worden volgens Scholz samen met de bondgenoten twee tankeenheden gevormd. Het zou dan in totaal om bijna dertig Leopards gaan.

De Leopard 2A6-tank is ruim 60 ton zwaar en is een van de modernste versies van de Leopards. Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn. Hij legt om 13.00 uur in de Bondsdag zijn beleid uit.

De tanks worden sinds 1979 in Duitse wapenfabrieken gemaakt of gemoderniseerd. Buitenlandse kopers verplichten zich eerst toestemming van Berlijn te vragen als ze de tanks willen doorverkopen of leveren aan derden. Duitse media meldden eerder al dat de regering toch maar meewerkt aan het sturen van tanks, nadat andere Europese landen zoals Finland en Polen hadden beklemtoond dat ze de Leopards hoe dan ook willen sturen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt al maanden om het wapentuig en beschuldigde de Duitse regering ervan dwars te liggen. Zelenski denkt dat het moderne aanvalswapen het relatief vastgelopen front kan doorbreken. Maar mogelijk maakt de tank alleen een verschil aan het front als er heel erg veel van worden geleverd, aldus militaire deskundigen.