Clicky


Rusland noemt sturen Leopard-tanks 'extreem gevaarlijk'

Rusland noemt sturen Leopard-tanks 'extreem gevaarlijk'
25-01-2023 14:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA

BERLIJN/MOSKOU - Het besluit van de Duitse regering om toch Duitse Leopard 2-tanks aan Oekraïne te geven is volgens Rusland "extreem gevaarlijk". De Russische ambassadeur in Berlijn, Sergej Netsjaev, heeft dit beklemtoond. De levering "voert het conflict naar een hoger niveau van confrontatie", aldus de gezant.

Het toont volgens Netsjaev weer eens aan dat "Duitsland geen diplomatieke oplossing zoekt, maar een permanente escalatie nastreeft". Duitsland zou bovendien nu "zijn historische verantwoordelijkheid negeren die het voor de misdaden van het nazisme heeft. Duitsland stuurt nu opnieuw tanks met het Duitse kruis (het logo van het ijzeren of zwarte kruis, red.) naar 'het oostfront', waardoor Russische militairen maar ook burgers sterven".

De VS overwegen ook tanks te sturen. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is dat riskant. "Het is militair gezien van weinig betekenis, maar politiek heel erg gevaarlijk", aldus de zegsman. "De tanks gaan hoe dan ook in vlammen op, net als de rest", zei hij. "Westerse leiders overschatten de kracht van wat ze de Oekraïners aanbieden en denken dat ze de veiligheid in Europa kunnen verdedigen als ze Oekraïne helpen de oorlog voort te zetten. Dit is absurd en een doodlopende weg."