Clicky


Kremlin: westerse landen nemen deel aan oorlog

Kremlin: westerse landen nemen deel aan oorlog
26-01-2023 11:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU/WENEN - De Verenigde Staten en de NAVO nemen deel aan de oorlog in Oekraïne en verlengen die oorlog. Dit zei Nikolaj Patroesjev, een vertrouweling van president Vladimir Poetin en secretaris van de Veiligheidsraad. Hij reageerde op het besluit van Duitsland en de VS om toch moderne aanvalstanks te leveren aan Oekraïne.

Duitsland stuurt Leopard 2-tanks en staat andere landen toe dergelijke tanks aan Oekraïne te leveren. De VS hebben uiteindelijk besloten ruim dertig Abrahams M1 tanks aan Oekraïne over te dragen. Groot-Brittannië besloot eerder al tanks te sturen.

De Russische topdiplomaat Konstantin Gavrilov waarschuwde in Wenen "de westerse sponsors van het militaire apparaat van Kiev om geen nucleaire provocaties aan te wakkeren". Zij weten volgens Gavrilov dat de toegezegde tanks van bijvoorbeeld het type Leopard 2 en gevechtsvoertuigen zoals de Bradley en de Marder bewapend kunnen zijn met speciale projectielen waarvan de springkop uranium bevat. Dat leidt volgens de topdiplomaat tot ernstige vervuiling in het gebied waar die neerkomt, zoals eerder in Irak en Joegoslavië door de westerse bondgenoten is aangericht.

"Wanneer de munitie met die springkoppen aan Oekraïne wordt geleverd, beschouwt Rusland dat als een aanval op Rusland met vuile nucleaire wapens en reageert dan dienovereenkomstig", aldus Gavrilov, die in Wenen bij de ontwapeningsmissie van Rusland voor overleg met de VS werkt.