Clicky


Beelden tonen: agenten sloegen en schopten bij fatale arrestatie Tyre Nichols

Beelden tonen: agenten sloegen en schopten bij fatale arrestatie Tyre Nichols [+video]
28-01-2023 10:24 | Buitenland | auteur ANP

MEMPHIS - Op beelden die vrijdagnacht door de politie van Memphis zijn vrijgegeven is te zien hoe de zwarte Amerikaan Tyre Nichols drie weken geleden door agenten werd geslagen, geschopt en met een wapenstok bewerkt. Dat gebeurde tijdens zijn arrestatie na een verkeerscontrole die hem enkele dagen later fataal werd.

Ruim een uur aan beeldmateriaal laat zien hoe de 29-jarige Nichols door agenten in Memphis uit zijn auto wordt gehaald. De agenten dreigen ("plaats je handen op je rug, of ik breek..") en vloeken veelvuldig, terwijl Nichols zegt "dat hij niets gedaan heeft" en "gewoon naar huis wil gaan".

Nadat Nichols uit de wagen is gehaald en tegen de grond is gehouden, rent hij weg. Agenten gaan achter hem aan en proberen hem met pepperspray en een verdovingspistool te stoppen. Te horen is hoe één agent "ik hoop dat ze hem hard raken" roept.

Beelden chaotisch en schokkend

Even later is op een van de vier vrijgegeven video's te zien hoe Nichols op de grond ligt met agenten om hem heen, die hem in bedwang houden. De beelden zijn chaotisch en schokkend. Zo wordt Nichols door een agent meerdere keren met een wapenstok geslagen. Ook wordt hij geschopt, waarbij ook zijn hoofd wordt geraakt. Hij toont tijdens de geweldsuitbarsting, die zo'n drie minuten duurt, geen tekenen van verzet. Nichols roept "mama, mama, mama", volgens advocaten omdat zijn moeder in de buurt woonde.

Amerikaanse media die de beelden bestudeerden, hebben meer details. Zo meldt CNN dat Nichols in vier minuten tijd negen keer werd geraakt. The Washington Post stelt dat hij twee schoppen, vijf klappen en twee tikken met een wapenstok in zijn gericht kreeg. Volgens de krant duurde het na de arrestatie nog 22 minuten voordat een ambulance arriveerde. De Britse BBC meldt dat op dat moment bloed op het hoofd van Nichols was te zien. Wat voorafging aan het moment dat de auto van Nichols werd gestopt, blijkt niet uit de video's.

Doodslag en zware mishandeling

Donderdag kregen vijf zwarte agenten, die al ontslagen waren wegens excessief geweld, te horen dat zij worden aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling. The Washington Post meldt dat ze inmiddels op borgtocht zijn vrijgelaten. Nog eens twee agenten, die later arriveerden op de plek waar Nichols werd gearresteerd, zijn tijdelijk op non-actief gesteld. De korpschef van Shelby County besloot hiertoe nadat hij de beelden bekeken had. Die "baarden hem zorgen", schrijft de BBC.

De nabestaanden van Nichols stelden eerder dat uit een onafhankelijke autopsie bleek dat hij "door harde klappen ernstige bloedingen had opgelopen". Zijn advocaat zei dat Nichols is geslagen "als een piñata" bij zijn aanhouding en daardoor onherkenbaar was verminkt.