Clicky


Russisch bedrijf belooft premie voor vernietiging westerse tanks

Russisch bedrijf belooft premie voor vernietiging westerse tanks
30-01-2023 10:23 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De eerste Russische soldaat die een westerse gevechtstank vernietigt of verovert, krijgt 5 miljoen roebel (ruim 66.000 euro) in contanten, belooft een Russisch bedrijf. Voor alle volgende aanvallen bedraagt de bonus 500.000 roebel (ruim 6600 euro).

De Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen sturen de komende maanden tientallen geavanceerde gevechtstanks naar Oekraïne. Daartoe is besloten na langdurige smeekbedes uit Kiev.

Het Kremlin ziet dat als een gevaarlijke escalatie van de oorlog die inmiddels bijna een jaar duurt. De Amerikaanse Abrams-tanks en Leopards van Duitse makelij zullen volgens Moskou "branden" aan de frontlinie. De verwachting is overigens dat het nog weken duurt voordat de tanks arriveren.

De financiële beloningen zijn toegezegd door het Russische bedrijf Fores, dat actief is in de energie-industrie.

De onderneming stelt dat de NAVO Oekraïne "onbeperkt" met wapens volpompt en het conflict escaleert, een bekend geluid in Rusland. Het bedrijf zegt ook een premie van 15 miljoen roebel (bijna 200.000 euro) uit te loven voor de vernietiging van westerse gevechtsvliegtuigen, mochten die ooit aan Oekraïne worden geleverd.