Clicky


Vernieuwde Scania Streamline euro 6 gepresenteerd

Vernieuwde Scania Streamline euro 6 gepresenteerd [+foto's & video]
21-03-2013 16:30 | Scania | auteur de redactie
Scania Streamline is de naam van Scania’s G en R serie trucks voor internationaal vervoer met een nieuw, aerodynamisch design en een complete luchtgeleidingsset voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik.

Scania heeft de luchtstroming rondom de voorkant en zijkanten van de G en R serie cabines verder verbeterd om de luchtweerstand en dus het brandstof-verbruik nog verder te verlagen. Ook introduceert Scania op alle cabines een nieuwe zonneklep met verbeterde luchtstroming en nieuwe hulpverlichting (optie).


Een voorbeeld van de doorgevoerde wijzigingen is de 'aanpak' van de cabinehoeken, die vloeiender gemaakt, zodat de lucht met een minimum aan weerstand langs de zijkanten kan stromen. Er moest wel enige turbulentie overblijven om de ophoping van vuil en vocht op de deurgrepen te voorkomen. De oplossing hiervoor is een gepatenteerde spoilerlip net boven de koplampen, waar een uitsparing is aangebracht die voor precies genoeg werveling zorgt.


De nieuwe zonneklep verbetert niet alleen de luchtstroming, maar zorgt ook voor een fraaier uiterlijk. Aan alle bevestigingen is aandacht besteed en hetzelfde geldt voor de geïntegreerde spotverlichting en LED-markeerverlichting. De nieuwe spotverlichting is stijlvol en prettiger, niet alleen van dichtbij, maar ook op afstand. Aan de uiteinden van de zonneklep bevinden zich uitsparingen waardoor de lucht langs de zijkanten van de cabine kan ontsnappen, een aanpassing die ook het windgeluid verlaagt.


Andere stylingwijzigingen vóór zijn de nieuwe koplampunits met nieuwe facetvlakken, LED-richtingaanwijzers en dagrijverlichting. Voor de verlichting is er keus uit H4, H7 en Xenon. Op de G en R serie in Europa wordt standaard H7 aangebracht.


Een nieuwe serie premium stoelen en de nieuwe interieurkleuren vergroten het comfort en de aantrekkingskracht voor chauffeurs en bijrijders nog verder.

Scania's uittrekbare bed met extra dik springverenmatras zorgt voor uitzonderlijk slaapcomfort en behoort op de Scania R serie slaapcabines tot de standaarduitrusting. Het bed kan zelfs wanneer de chauffeur erop zit volledig uitgetrokken worden. Het slaapcomfort kan simpel worden aangepast aan de wensen van de chauffeur, waarbij zijn werkplek (die in hoge mate aanpasbaar is) altijd voldoende ruim blijft. De breedte van het bed is variabel (730-900 mm). De breedteverstelling kan ook worden gebruikt om de zachtheid van het matras aan te passen.


Scania’s nieuwe audiosysteem, dat voor het eerst op de IAA 2012 werd gepresenteerd, is leverbaar met optionele navigatie, CD-drive, Bluetooth telefoonaansluiting, AUX, USB en een afgeschermde ingang voor een SD-geheugenkaart, die ook voor het updaten van de navigatiegegevens wordt gebruikt. Andere updates kunnen vanaf CD of USB worden uitgevoerd. Het systeem is compatibel met gecomprimeerde audioformats zoals MP3 en streaming vanaf een externe bron is ook mogelijk. Tenslotte kan er een subwoofer op het systeem worden aangesloten.


Behalve voor de navigatie- en audio-informatie kan de display ook worden gebruikt om de beelden van maximaal zes camera’s weer te geven via een aansluitkast.

Scania introduceert nieuwe Euro 6 motoren met kenmerken die de efficiency nog verder vergroten. Met de tweede generatie 450 en 490 pk Euro 6 motoren kan 2% brandstof bespaard worden. Een unieke 410 pk zes-cilindermotor met alleen SCR rijdt nog zuiniger. De nieuwe 520 en 580 pk Euro 6 V8-motoren leveren uitzonderlijke prestaties. De beproefde EGR- en SCR-technologieën worden gecombineerd om in alle marktsegmenten voor optimale prestaties te zorgen.

Het verlagen van de emissies om aan Euro 6 te voldoen, vereist een zorgvuldig evenwicht tussen de verbrandings- en nabehandelingsprocessen. Scania heeft haar enorme ervaring met EGR en SCR toegepast om voor elk vermogensniveau en voor alle toepassingen tot een optimale technische oplossing te komen.


Scania klanten hebben nu de keus uit negen Euro 6 motoren, variërend van een 250 pk 9-liter unit tot een 580 pk V8. Op een later tijdstip komen daar nog andere versies bij. Ook zijn er twee gasmotoren die kunnen worden aangepast om op biogas, aardgas of vloeibaar gas te lopen.

Er is een nieuwe versie van Scania Opticruise leverbaar die keuze biedt uit meerdere prestatieprogramma’s, waaronder een nieuwe Economy-modus. Voor maximale brandstofzuinigheid is deze volledig geïntegreerd in Scania Active Prediction.


Met de nieuwe, efficiëntere, tweede generatie Euro 6 motoren kunnen volgens Scania in het internationale vervoer brandstofbesparingen tot 8% gerealiseerd worden. Met de Euro 3/4/5 motoren ligt dit cijfer tot 5%.

Verder levert Scania nu nieuwe diensten die het dagelijkse werk van chauffeurs en transportondernemers en de communicatie met de werkplaats vergemakkelijken. Ook kunnen de Scania werkplaatsen nu op afstand de diagnosegegevens downloaden om alvast voorbereidingen te treffen voor service of reparaties. Voordeel hiervan is dat het voertuig minder lang in de werkplaats hoeft te staan en snel weer aan het werk kan.


Aan het woord is Henrik Henriksson, Executive Vice-President en verantwoordelijk voor sales en marketing: "Scania heeft veel tijd en know-how geïnvesteerd in het perfectioneren van de Euro 6 vrachautoserie. Wij zijn uitermate tevreden over de resultaten en kunnen vol trots melden dat onze Euro 6 motoren zuiniger zijn dan hun Euro 5 voorgangers, iets wat gebleken is in tests bij klanten. En de nieuwe generatie Euro 6 motoren presteren zelfs nog beter."

"De nadruk die Scania al van oudsher op het brandstofverbruik legt, heeft zich dubbel en dwars terugbetaald. Onze klanten kunnen ervan verzekerd zijn dat wij er alles aan doen om hen concurrerend te laten blijven."


Lars Stenqvist, Senior Vice-President voertuigdefinities omschrijft de potentiële besparingen als volgt: "Scania's nieuwe, tweede generatie 13-liter Euro 6 motoren zijn 2-3% zuiniger dan die van de eerste generatie. Daarnaast zorgen Scania Opticruise en Scania Active Prediction voor een besparing van nog eens 2-3%. Ook de aerodynamische eigenschappen van onze voertuigen zijn verder verbeterd en de wrijvingsweerstand van onze versnellingsbakken is verlaagd."

"Hoewel je de cijfers niet simpelweg bij elkaar op kunt tellen, kan een klant die in Europa internationaal transport met een Euro 6 motor verzorgt naar schatting wel 8% brandstof besparen. Voor klanten op markten waarvoor geen topografische kaartgegevens beschikbaar zijn, ligt dit cijfer rond de 5%."