Clicky


John Heitinga maakt seizoen af als trainer van Ajax

John Heitinga maakt seizoen af als trainer van Ajax
02-02-2023 15:13 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - John Heitinga maakt het seizoen af als trainer van Ajax. De 39-jarige oud-verdediger zat zondag in de met 4-1-gewonnen uitwedstrijd tegen Excelsior al als interim-trainer op de bank, als vervanger van de enkele dagen eerder ontslagen Alfred Schreuder. De ervaren Dwight Lodeweges is per direct als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf.

Heitinga is met de clubleiding van Ajax overeengekomen dat hij in ieder geval tot het einde van het seizoen het eerste elftal leidt. De 87-voudig international van Oranje had dit seizoen Jong Ajax onder zijn hoede.

Schreuder werd vorige week donderdag direct na het duel met FC Volendam (1-1) ontslagen. De directie van de landskampioen had geen vertrouwen meer in de coach die afgelopen zomer Erik ten Hag opvolgde. Ajax had onder Schreuder zeven competitieduels op rij niet gewonnen.

Jeugdopleiding

Heitinga doorliep de jeugdopleiding bij Ajax en debuteerde op 17-jarige leeftijd tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord voor Ajax in de Eredivisie. Hij speelde van 2001 tot en met 2008 voor de club uit Amsterdam en droeg later de shirts van Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC. Hij sloot zijn loopbaan als speler af bij Ajax. Na zijn voetbalpensioen in 2016 bekleedde Heitinga verschillende trainersfuncties binnen de jeugdopleiding van Ajax. Hij verlengde half november jongstleden zijn contract bij de Amsterdammers. Zijn verbintenis bij Ajax loopt tot en met 30 juni 2025.

De 65-jarige Lodeweges heeft een contract getekend dat loopt tot en met 30 juni. De Nederlandse voormalig profvoetballer met Canadese roots begon zijn trainerscarrière bij Go Ahead Eagles, de club waar hij ook als speler voor uitkwam. Verder trainde de ervaren oefenmeester in Nederland onder meer PEC Zwolle, FC Groningen en sc Heerenveen. Bij PSV was hij assistent en even interim-coach. In 2018 ging hij als assistent bij het Nederlands elftal aan de slag.

"We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste oplossing is", zegt Ajax-directeur Edwin van der Sar. "John volgt een zorgvuldige en geleidelijke weg, waardoor hij zich de afgelopen jaren erg goed ontwikkeld heeft als trainer. We hebben veel vertrouwen in zijn kwaliteiten en zijn visie. Met het oog op de invulling van de complete trainersstaf zijn we gezamenlijk bij Dwight Lodeweges terechtgekomen. Zijn kennis en jarenlange ervaring zorgen ervoor dat hij John en de rest van de staf mooi aanvult. Het is nu zaak dat het team veel punten gaat pakken, aan vertrouwen wint en zich snel en goed verder gaat ontwikkelen. We hebben dit seizoen nog genoeg om voor te strijden."