Clicky


Duitse politie haalt vrachtwagen met gevaarlijke stoffen van de weg

Duitse politie haalt vrachtwagen met gevaarlijke stoffen van de weg [+foto's]
03-02-2023 11:29 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie

FREIBURG - Woensdagochtend 1 februari rond 10:40 uur ontdekte de Duitse politie op de A5 tussen Riegel en Herbolzheim een vrachtwagen dat gevaarlijke stoffen niet op de juiste manier vervoerde. 

De vrachtwagen reed in noordelijke richting en was geladen met tachtig stalen vaten van 200 liter. De inhoud van de vaten was gevaarlijk afval dat onder de wetgeving gevaarlijke stoffen valt. De vaten waren niet vastgemaakt aan de pallets.

Een deel van de aangebrachte gevarenlabels was al van de vaten losgekomen, vermoedelijk als gevolg van het feit dat sommige vaten een grote verscheidenheid aan stoffen aan de buitenkant hadden. In sommige gevallen ging het zowel om de huidige inhoud van de vaten als om oud materiaal. Een paar vaten vertoonden ook roestvorming.

De voorgeschreven brandblussers lagen weggestopt onder een berg spanbanden en waren daardoor van buitenaf niet bereikbaar. Ook had de chauffeur niet de benodigde documenten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bij zich.

Na overleg met het Agentschap voor gevaarlijk afval van Baden-Württemberg en het Zwitserse federale bureau voor het milieu werd verder rijden verboden. De chauffeur kreeg de gelegenheid om terug te rijden naar de afzender in Zwitserland, de gevaarlijke goederen over te laden in geschikte vaten en de lading weer in goede staat te brengen. De afzender deed dit en deelde vervolgens de politie mee dat de gebreken waren hersteld.

Zowel de chauffeur, het transportbedrijf als de afzender zullen zich nu moeten verantwoorden voor diverse overtredingen.

Een borg van 320 euro werd rechtstreeks op de Poolse chauffeur verhaald.

Het transportbedrijf en de zullen rekening moeten houden met boetes in de orde van vier cijfers. Daarbij komen nog de kosten voor dubbele inklaring en arbeidskosten.

Verder wordt gekeken in hoeverre de vuller van de vaten en de pakker vervolgd kunnen worden.