Clicky


Colombiaanse luchtmacht heeft ook een soort ballon waargenomen

Colombiaanse luchtmacht heeft ook een soort ballon waargenomen
05-02-2023 11:42 | Buitenland | auteur ANP

BOGOTA/WASHINGTON - De Colombiaanse luchtmacht heeft bevestigd vrijdagochtend een object in het luchtruim te hebben waargenomen dat op een ballon leek. Het was op 17 kilometer hoogte het luchtruim van Colombia binnengekomen. Het object vloog vanuit het noorden met een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur, maar verwijderde zich ook weer.

Volgens de luchtmacht was verder geen actie nodig, omdat niets erop wees dat de ballon of iets dergelijks een gevaar vormde voor de nationale veiligheid of voor de luchtvaart. De Colombiaanse luchtmacht probeert nu in samenwerking met andere landen te achterhalen waar het ding vandaan kwam.

Voor de oostkust van de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse luchtmacht zaterdag een Chinese ballon neergehaald. Het was volgens Washington een spionageballon, maar volgens Beijing was de ballon bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en vooral naar het weer. Het gevaarte is door overmacht uit de koers geraakt en had uitsluitend civiele functies, aldus de Chinese autoriteiten.

Kritiek op laat besluit

In de VS klinkt kritiek op de regering dat ze nu pas besloot de ballon neer te halen, terwijl die al meer dan een week boven Amerika onderweg was. De ballon vloog waarschijnlijk gedreven door de wind over de volle breedte van het dunbevolkte Alaska, delen van westelijk Canada en opnieuw over de VS van Montana naar de Atlantische Oceaan. De ballon heeft een reis van naar schatting zeker 6500 kilometer door het Amerikaanse luchtruim gemaakt voor hij werd neergehaald voor de kust bij Myrtle Beach in de staat South Carolina.

Er is volgens de regering wel overwogen het ding eerder neer te halen, maar dat is niet gedaan uit vrees voor schade door brokstukken. Critici stellen dat er gelegenheid genoeg was om boven het uitgestrekte Alaska of Montana actie tegen de ballon te ondernemen.