Clicky


Veel doden in Turkije en Syrië na zware aardbeving

Veel doden in Turkije en Syrië na zware aardbeving [+foto's&video]
06-02-2023 08:54 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ANKARA/ALEPPO/GAZIANTEP - [update 09:40 uur] De zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije heeft volgens vicepresident Fuat Oktay aan zeker 284 mensen het leven gekost. Minstens 2300 mensen zijn gewond geraakt. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er onder het puin liggen. Over de grens in Syrië heeft de aardbeving aan zeker 237 mensen het leven gekost. De autoriteiten spreken van meer dan zeshonderd gewonden.

Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies, zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben. Volgens vicepresident Oktay zijn er alleen al in Kahramanmaras, een stad ten noorden van het epicentrum, zeventig doden gevallen. Er zijn tientallen naschokken geweest.

Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep. Schade en slachtoffers worden tot ver van het epicentrum gemeld. In het Turkse Sanliurfa bijvoorbeeld, 150 kilometer ten oosten van het epicentrum, zou volgens ooggetuigen een ziekenhuis zijn ingestort. Er wordt ook grote schade gemeld uit Adana, dat 150 kilometer ten westen van het epicentrum ligt. De gouverneur van de regio Adana heeft tegen Turkse media gezegd dat er nog geen doden zijn gemeld. Beelden uit de getroffen regio's tonen enorme verwoestingen. Zo is er bijvoorbeeld van het historische kasteel van Gaziantep, niet ver van het epicentrum, weinig meer over volgens ooggetuigen.

Het vliegveld van Gaziantep is gesloten voor de burgerluchtvaart in verband met reddingsoperaties. Nederland stuurt ook een gespecialiseerd reddingsteam. Het vliegveld van Hatay, 130 kilometer zuidwestelijker, is gesloten omdat de beving de start- en landingsbaan heeft beschadigd. In de regio wordt ook schade aan een ondergrondse gaspijpleiding gemeld, wat tot een explosie zou hebben geleid.