Clicky


Eerste vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen in Syrië

Eerste vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen in Syrië [+foto's]
09-02-2023 11:41 | Buitenland | auteur ANP

DAMASCUS - [update 16:50 uur] Een konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties is aangekomen in het noordwesten van Syrië. Zes vrachtwagens zijn de grensovergang bij Bab al-Hawa overgestoken.

Volgens de Witte Helmen, een hulporganisatie die actief is in het door rebellen bezette gebied, gaat het om reguliere VN-hulp die in de eerste dagen na de aardbeving stil kwam te liggen en nu weer op gang komt. Het konvooi zou geen spullen hebben meegebracht die van pas komen bij het zoeken naar overlevenden van de ramp.

In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog. Door de versplinterde politieke situatie is het leveren van noodhulp in het bezette gebied ingewikkeld. De afgelopen negen jaar hebben de VN slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp. Die weg, bij Bab al-Hawa, was de afgelopen dagen gesloten door aardbevingsschade.

Betere toegang

Nu de schade aan die weg is hersteld, is het voor de hulpverleners eindelijk mogelijk om door te reizen naar Syrië, waar de internationale hulp maar moeizaam op gang komt. Turkije werkt aan het openen van twee andere grensovergangen, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten.

VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths bezoekt dit weekend Turkije en Syrië om de behoeften daar vast te stellen en uit te zoeken hoe de VN het best kunnen helpen, meldt VN-baas Antonio Guterres. Ook dringt hij aan op betere toegang tot het noordwesten van Syrië.