Clicky


VS schieten hoogvliegend object boven Alaska uit de lucht

VS schieten hoogvliegend object boven Alaska uit de lucht
10-02-2023 21:06 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft een hoogvliegend object boven de Amerikaanse staat Alaska laten neerschieten.

Het was nog niet duidelijk waar het om ging, aldus het Witte Huis. Het object vormde een bedreiging voor de veiligheid van het vliegverkeer.

Het object was wel veel kleiner dan de enorme Chinese ballon die op 4 februari werd neergehaald en die volgens de Amerikanen door de Chinezen werd gebruikt om te spioneren. De Amerikanen verwachten het onbekende object terug te vinden in Amerikaanse wateren, zodat dan meer duidelijk wordt.

Een gevechtsvliegtuig schoot het onbekende object neer dat op grote hoogte vloog. Het had de omvang van een kleine auto en leek stuurloos. De manoeuvreerbare Chinese spionageballon was zestig meter hoog.

Critici vinden dat Biden te lang aarzelde met het neerhalen van de Chinese ballon. Het Witte Huis benadrukte echter dat brokstukken een gevaar voor de bevolking hadden kunnen vormen. De ballon werd daarom pas boven de Atlantische Oceaan uit de lucht geschoten.

"Uit een overvloed aan voorzichtigheid en op aanbeveling van het Pentagon heeft president Biden het leger bevolen het object neer te halen en dat hebben ze gedaan", aldus een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Het object bevond zich boven wateren van de VS, vloog op ongeveer 12 kilometer hoogte en vormde een aanzienlijke bedreiging voor de burgerluchtvaart, stelde de zegsman.