Clicky


Vakbonden willen Frankrijk in maart volledig platleggen vanwege pensioenhervormingen

Vakbonden willen Frankrijk in maart volledig platleggen vanwege pensioenhervormingen
11-02-2023 13:31 | Algemeen | auteur ANP

PARIJS - De Franse vakbonden willen het land op 7 maart volledig lamleggen met stakingen als protest tegen een hervorming van het pensioenstelsel. Dat maakten ze zaterdag bekend, op de vierde dag van de nationale protesten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

"Als de regering doof blijft voor het maatschappelijk verzet, roepen samenwerkende vakbonden alle werkenden, jongeren en gepensioneerden op om hardere actie te voeren en Frankrijk tot stilstand te brengen", zei secretaris-generaal Frédéric Souillot van de vakbond Force Ouvrière op een persconferentie. Ook op 8 maart, Internationale Vrouwendag, volgen acties "om aandacht te vragen voor het grote maatschappelijke onrecht van deze hervorming voor vrouwen".

De regering van president Emmanuel Macron wil de pensioenleeftijd voor 2030 verhogen tot 64, terwijl Fransen nu nog op 62-jarige leeftijd met pensioen kunnen. Mensen moeten ook langer hebben gewerkt voor ze op hun 67e aanspraak kunnen maken op een volledig pensioen.

Vakbonden organiseerden al drie keer een nationale dag van protest tegen die hervorming en hopen dat zaterdag veel werknemers de straat op gaan die doordeweeks die kans niet hadden. Op de voorlaatste actiedag, afgelopen dinsdag, viel het aantal deelnemers terug tot 750.000 tegenover ruim 1 miljoen bij eerdere protesten.

In een peiling voor de Franse nieuwszender BFM TV gaf 72 procent aan tegen de verhoging van de pensioenleeftijd te zijn. Vier op de tien respondenten waren voorstander van hardere acties. Eerder staakten onder anderen werknemers uit de energiesector, wat al tot problemen leidde bij olieconcern TotalEnergies.

Macron houdt ondanks de felle tegenstand vol dat de hervorming noodzakelijk is. Nu mensen steeds ouder worden, is het volgens hem belangrijk dat Fransen langer doorwerken om tekorten in de pensioenkas te voorkomen. Vergeleken met andere West-Europese landen, zoals Nederland en Duitsland, is de pensioenleeftijd ook laag in Frankrijk.