Clicky


FNV begint rechtszaak tegen bagagebedrijven Schiphol om zwaar werk

FNV begint rechtszaak tegen bagagebedrijven Schiphol om zwaar werk
13-02-2023 17:35 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 19:23 uur] Vakbond FNV begint een collectieve rechtszaak tegen de bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol omdat het werk al jaren te zwaar zou zijn. FNV opende een meldpunt en zegt sinds september van meer dan vierhonderd mensen klachten hierover te hebben ontvangen. Het gaat onder meer om werknemers die koffers laden en lossen in de bagagekelders.

FNV zegt naast een schadevergoeding vooral te willen dat het werkproces op Schiphol gaat veranderen. "Want nog steeds is de fysieke belasting te zwaar", zegt bestuurder David van de Geer. In september oordeelde de Arbeidsinspectie nog dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op de luchthaven nog altijd vaak te zwaar tilwerk moeten doen. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie spraken twaalf jaar eerder al af dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn.

De vakbond zegt de zaak nu voor te bereiden met de mensen die hebben geklaagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt, maar dat zal zeker niet binnen een halfjaar zijn. "Het wordt misschien wel jaren", aldus De Geer. "Dit wordt iets van de lange adem, zorgvuldigheid gaat hier voorop."

De Geer kan vooralsnog moeilijk inschatten hoe hoog de schadevergoeding per geval kan uitvallen. "Maar als iemand noodgedwongen deeltijd is gaan werken, kan dat in zo’n geval boven de honderdduizend euro uitkomen." Volgens de bestuurder kan elk afhandelingsbedrijf een claim verwachten. Uit de klagers worden enkele voorbeelden gekozen, die vervolgens als precedent moeten gaan gelden voor de andere gevallen.

Werknemers meldden zich het afgelopen halfjaar bij de vakbond met klachten aan de rug, schouders, nek en knieën. "De klachten zijn ontstaan door een combinatie van zwaar werk en een enorme onderbezetting, met grote werkdruk tot gevolg", stelt FNV. Het meldpunt is nog open en de vakbond verwacht dat er meer klagers bijkomen door de nieuwe aandacht voor de zaak.

De Werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL) kon nog niet direct reageren namens de afhandelbedrijven.

Schiphol laat weten hard te werken aan verbetering van de werkomstandigheden. De luchthaven wijst op de oproep die is gedaan aan luchtvaartmaatschappijen en afhandelingsbedrijven om de lonen te verhogen. Ook stelt de luchthaven dat afhandelaren verplicht zijn tilhulpen te gebruiken. "Om diverse redenen is dat nog niet overal en niet met alle bagage mogelijk. Met afhandelaren brengen we nu in kaart welke maatregelen hiervoor getroffen moeten worden."

Voor de toekomst wordt een nieuwe bagagekelder gebouwd, waarbij volgens de luchthaven veel aandacht wordt besteed aan goede werkomstandigheden. Schiphol verwacht in 2026 met de bouw te beginnen.

Begin deze maand werd bekend dat Schiphol in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum gaat instellen voor het dagelijkse aantal reizigers. Dat komt doordat afhandelbedrijven nog steeds honderden mensen tekortkomen.