Clicky


Ambtenaren Amsterdam staken vanaf maandag hele week

Ambtenaren Amsterdam staken vanaf maandag hele week
15-02-2023 12:13 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Gemeenteambtenaren in Amsterdam leggen vanaf maandag de hele week het werk neer. Onder hen is ook personeel van de stadsreiniging zoals vuilnisophalers. Dat kondigden vakbonden aan op hun landelijke actiedag in Utrecht, waarbij wordt gedemonstreerd voor een betere cao.

In Maastricht en Den Bosch staken gemeenteambtenaren vanaf volgende week woensdag. Dat kan problemen opleveren met het schoonmaken van de straten daar na carnaval, dat tot en met dinsdag duurt.

Ook in andere plaatsen dreigen stakingen en werkonderbrekingen, maar waar en wanneer die plaatsvinden is nog niet direct duidelijk.

Eerder legden medewerkers van de gemeentes Utrecht, Rotterdam en Den Haag al een hele week het werk neer. Dat was te merken in de straten, waar vuilnis zich ophoopte.

Werknemers buitendiensten

Volgens een woordvoerder van vakbond FNV zijn vooral veel werknemers van de buitendiensten van gemeenten bereid hun werk neer te leggen. "Dat veroorzaakt ook het meeste gedoe, en dat helpt ons om de druk te verhogen", zegt hij.

FNV wil onder andere een loonsverhoging van 12 procent over een periode van één jaar. Ook eist de vakbond automatische compensatie voor de inflatie in de cao van volgend jaar.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wilde niet zo ver gaan met het verhogen van de salarissen voor de ruim 187.000 werknemers die onder de cao vallen.