Clicky


Demonstranten wachten D66-leider Kaag op met fakkels

Demonstranten wachten D66-leider Kaag op met fakkels [+video]
20-02-2023 00:15 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Enkele tientallen demonstranten wachtten D66-leider Sigrid Kaag zondag aan het eind van de middag op toen zij in Diepenheim (Overijssel) arriveerde om deel te nemen aan de politieke talkshow Politiek in de Pol. Een aantal betogers had brandende fakkels bij zich.

De D66-leider was zondag in het oosten van het land om campagne te voeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten medio maart. De dag werd afgesloten met de talkshow, aldus campagneleider en Kamerlid Hanneke van der Werf.

Er was eerder een flyer van Strijders Twente verspreid waarin de bewoners van Diepenheim werden opgeroepen om Kaag een 'warm welkom' te geven in Diepenheim. Kaag was op de hoogte van de betoging en er was politie aanwezig. Toen ze in Diepenheim aankwam stonden de mensen met enkele tractoren haar op te wachten. "U bent niet voor Nederland", werd er geroepen. Er klonk veel kritiek op overheid en politiek.

Kaag is nog even in gesprek gegaan met de demonstranten, maar dat verliep volgens de campagneleider lastig. Ook omdat sirenes afgingen. Kaag vond het teleurstellend dat een gesprek onmogelijk was, zegt Van der Werf. Het hele gebeuren duurde een minuut of tien. Toen de D66'er rond 20.00 uur vertrok, waren de betogers verdwenen.

Op sociale media circuleren filmpjes van het protest. Op een filmpje wordt ook gerefereerd aan Max. Eerder deze maand is Max van den B. in hoger beroep veroordeeld omdat hij Kaag vorig jaar had bedreigd bij haar huis. Hij was daar met een brandende fakkel en schreeuwde complotleuzen. Kaag wordt vanwege ernstige bedreigingen al langer beveiligd.

De partij gaat de verkiezingscampagne niet aanpassen vanwege het gebeuren zondag, laat Van der Werf weten.