Clicky


Zelenski: Bachmoet niet koste wat het kost verdedigen

Zelenski: Bachmoet niet koste wat het kost verdedigen
20-02-2023 10:54 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

KIEV - Oekraïne gaat Bachmoet niet "koste wat het kost" verdedigen, zegt president Volodimir Zelenski. Hij zegt tegen Italiaanse kranten dat er wordt gevochten zolang dat "redelijk is".

Er wordt al maanden om Bachmoet gevochten. Daar is het Russische huurlingenbedrijf Wagner Groep bij betrokken. Tot dusver houden de Oekraïense strijdkrachten vol bij hun verzet.

De verdediging van de oostelijke stad, die niet als strategisch belangrijk wordt gezien, is volgens Zelenski belangrijk voor Oekraïne, maar niet "koste wat het kost". Hij wil geen scenario waarbij bijna niemand in de stad de strijd overleeft.

Volgens het Britse ministerie van Defensie zal Rusland waarschijnlijk de verovering van Bachmoet aankondigen als de oorlog in Oekraïne een jaar duurt, ongeacht de situatie in de stad. De Britten schrijven in hun dagelijkse inlichtingenupdate dat de Russische troepen ​onder toenemende politieke druk staan nu het bijna 24 februari is.

Het Russische leger viel vorig jaar op die dag buurland Oekraïne binnen en stuit er sindsdien op verzet van Oekraïners, die steeds zwaardere wapens uit het Westen ontvangen.

Het Britse ministerie meldt dat Rusland niet alleen door blijft gaan met het offensief bij Bachmoet, maar ook elders in Oost-Oekraïne bij Voehledar en Kreminna. Vooral in Bachmoet en Voehledar vallen veel slachtoffers.