Clicky


Amerikaanse president Biden bezoekt Kiev en ambtgenoot Zelenski

Amerikaanse president Biden bezoekt Kiev en ambtgenoot Zelenski [+video]
20-02-2023 11:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KIEV - De Amerikaanse president Joe Biden is in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Het is zijn eerste bezoek aan het land sinds de Russische inval van een jaar geleden.

Het Witte Huis had eerder gemeld dat Biden deze week naar Polen zou gaan en ontkende plannen voor een bezoek aan Oekraïne en een ontmoeting met Zelenski. Het luchtalarm in Kiev ging af tijdens Bidens bezoek, maar er zijn geen meldingen van Russische luchtaanvallen.

Het onaangekondigde bezoek werd als eerst opgemerkt door bewoners van de stad, waar wegen en pleinen werden afgesloten en een lang konvooi auto's bij de Amerikaanse ambassade reed.

De Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken, Andrii Melnik, zei tegen media dat de stad zich opmaakt voor de ontvangst van "een van onze belangrijkste bondgenoten".

Melnik zei niet op welke bondgenoot hij doelde. Bekend was dat op het programma van Biden maandag het begin van een bezoek aan Polen staat. Hij spreekt er dinsdag zijn ambtgenoot Andrzej Duda.

In mei vorig jaar bracht Bidens echtgenote Jill een verrassingsbezoek aan een Oekraïense grensplaats bij de grens met Slowakije.