Clicky


VS hadden contact met Moskou over bezoek Biden aan Kiev

VS hadden contact met Moskou over bezoek Biden aan Kiev
20-02-2023 16:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

WASHINGTON/KIEV - Kort voor het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Kiev hebben de Verenigde Staten en Rusland daar "basaal" contact over gehad.

Het Witte Huis wilde niet in details treden, maar zei dat dat gebeurde om er zeker van te zijn dat er geen misverstanden zouden ontstaan, melden Amerikaanse media. Het contact diende om te voorkomen dat de twee nucleaire machten in direct conflict verzeild zouden kunnen raken.

Biden bracht maandag een verrassingsbezoek aan Oekraïne om in persoon zijn solidariteit te betuigen. Hij sprak met president Volodimir Zelenski over de oorlog en de behoeften van Kiev op het gebied van energie en infrastructuur. Ook economische en humanitaire steun kwamen ter sprake. Zelenski noemde de gesprekken "zeer vruchtbaar".

Het bezoek was snel en in het geheim gepland en werd pas bij aankomst onthuld. Woordvoerders van het Witte Huis hadden vorige week ontkend dat een dergelijk bezoek voorafgaand aan Bidens bezoek aan Polen zou plaatsvinden.

Biden kondigde in Kiev een nieuw wapenpakket aan van een half miljard dollar, boven op de ruim 50 miljard die de VS het afgelopen jaar al aan Oekraïne hebben gegeven.

Hij reisde maandag aan het begin van de middag naar Polen, waar hij uit veiligheidsoverwegingen ook de trein naar Kiev had genomen.