Clicky


Bonden: acties in ziekenhuizen

Bonden: acties in ziekenhuizen
21-02-2023 10:16 | Gezondheid | auteur ANP

UTRECHT - [update 15:45 uur] Tientallen ziekenhuizen zullen half maart hun deuren sluiten voor mensen die niet-spoedeisende zorg moeten hebben, melden de bonden. Dat is omdat de werkgevers niet meer loon en andere voorwaarden willen bieden. "We hadden het wel gedacht, maar niet gehoopt", aldus Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn. Al meer dan vijftig ziekenhuizen zouden meedoen met het draaien van de zondagsdienst waarmee reeds werd gedreigd.

De bonden noemen de stakingsbereidheid "historisch hoog" en verwachten dat die nog toeneemt. Het ultimatum duurde in feite tot het middaguur. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft echter al laten weten niet in te gaan op verdere looneisen van de bonden.

De ziekenhuizen vinden dat ze genoeg hebben geboden. Ze blijven bij de 13 procent die ze al eerder hebben aangeboden en andere aanpassingen, bijvoorbeeld op het gebied van de werkomstandigheden. De ziekenhuizen zeggen dat ze zijn ingegaan "op meerdere van uw inhoudelijke voorstellen, waarbij wij ruim de grenzen hebben opgezocht van de beschikbare financiële ruimte en middelen van onze instellingen", schrijven ze nu aan de werknemersorganisaties.

Hogere lonen

"U zult begrijpen dat onverkort meegaan met al uw eisen onwenselijk en onmogelijk is", aldus de ziekenhuizen. Ze doen nog wel "de uitdrukkelijke oproep" om "met ons het cao-overleg te hervatten om tot een resultaat te komen. Voorkomen moet worden dat de patiëntenzorg en het welzijn van werknemers in gevaar komt." De FNV vraagt zich af waarom ze nog aan de onderhandelingstafel zou komen, aldus Merlijn.

De NVZ zei eerder al niet op de eisen van de bonden te kunnen ingaan "Die willen 15 procent meer en dat kunnen we niet betalen, 13 procent nog wel", aldus de zegsman toen. Het bod van de NVZ was gespreid over twee jaar: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden wilden dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand omhoog gaan. Ook willen ze dat werknemers openbaar vervoer en parkeerkosten vergoed krijgen.

Regie

Tevens moet er "recht op onbereikbaarheid" komen. "Wij willen dat werknemers zelf regie krijgen over wanneer ze werken. Dat is hard nodig om te voorkomen dat de mensen de zorg de rug toekeren zegt Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn.

Het gaat om een cao voor ruim 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Die werknemers hebben "recht op een salaris dat past bij de zwaarte en verantwoordelijkheid van hun vak. 10 procent inflatiecorrectie in twaalf maanden is dan ook geen luxe, maar een noodzaak", aldus NU’91-bestuurder Stella Salden.

De Patiëntenfederatie Nederland laat via een woordvoerder weten dat de gezondheid van patiënten "altijd op 1" moet staan, dus ook tijdens een staking. "Wij gaan ervan uit dat hierin door zorgverleners de goede keuzes en afwegingen worden gemaakt."