Clicky


Poetin: offensief in Oekraïne wordt systematisch voortgezet

Poetin: offensief in Oekraïne wordt systematisch voortgezet
21-02-2023 11:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland zal zijn offensief in Oekraïne systematisch voortzetten. President Vladimir Poetin zei dat in zijn toespraak voor leden van het parlement en de regering.

De "speciale militaire operatie" in Oekraïne, zoals Moskou de oorlog noemt, begon bijna een jaar geleden. Poetin zei dat het Russische leger zijn doelen in Oekraïne zal bereiken. Volgens hem kan Rusland niet verslagen worden. "Het bestaan van ons land staat op het spel."

Volgens Poetin was er geen andere keuze dan het buurland binnen te vallen, omdat Kiev met militaire hulp van het Westen een offensief in de oostelijke Donbasregio aan het voorbereiden was. Rusland stond ervoor open om op gelijke voet te spreken over de veiligheidsarchitectuur in Europa maar veiligheidsgaranties werden geweigerd, aldus Poetin.

"Achter onze ruggen werd een heel ander scenario voorbereid", aldus Poetin, doelend op de wereldwijde hegemonie die de VS en hun bondgenoten zouden nastreven. De oorlog in Oekraïne is daarom volgens hem de schuld van het Westen. Hij kondigde aan dat het leger en de marine zullen worden versterkt.

De president bedankte iedereen die zich heeft ingezet voor de strijd voor hun moed en vastberadenheid en kreeg een staande ovatie van de aanwezigen. Poetin zei te begrijpen hoe moeilijk het is voor familieleden van Russische soldaten die tijdens gevechten in Oekraïne waren omgekomen. Voor hen beloofde hij "gerichte steun" met een nieuw speciaal fonds.

De meerderheid van de bevolking steunt de militaire campagne, stelde de president. Rusland zal volgens Poetin nooit zwichten voor westerse pogingen de Russische samenleving te verdelen. Hij verzekerde dat "verraders" zullen worden berecht.

Over de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld om de Russen te laten "lijden", zei hij dat het Westen er niet in is geslaagd Rusland op economisch gebied hard te treffen. Rusland heeft volgens Poetin alle financiële middelen om zijn nationale veiligheid en economische ontwikkeling te garanderen.