Clicky


Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam

Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam
21-02-2023 12:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - Shula Rijxman (D66) stapt na acht maanden op als wethouder in Amsterdam. Dat schrijft ze in een brief aan de burgemeester. "Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me, dan ik van tevoren heb gedacht. Ik voel mij niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusie uit getrokken", aldus Rijxman.

De voormalige bestuursvoorzitter van de NPO was in de hoofdstad verantwoordelijk voor zorg en maatschappelijke ontwikkeling, publieke gezondheid & preventie, ICT en digitale stad, lokale media en deelnemingen (aandelen). Er was al langere tijd kritiek op haar wethouderschap. Zo had ze niet altijd antwoord op vragen tijdens raadsvergaderingen, miste er soms dossierkennis en moesten ambtenaren haar veel aansturen. Zelf zei ze daarover dat ze haar draai nog moest vinden.

Ook liep er een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar mogelijke belangenverstrengeling. Zo kwam vorig jaar naar buiten dat ze in haar NPO-tijd goed bevriend was met de hoogste ambtenaar van het ministerie van OCW en daarover ook niet eerlijk was geweest. Ook had ze een privévakantie met destijds staatssecretaris Sander Dekker van Media in 2017 niet gemeld bij haar werkgever.

"Ik kom tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is en die aansluit bij wie ik ben en wil zijn. Amsterdammers hebben recht op goede zorg en op kwaliteit bij alle dienstverlening vanuit de lokale overheid. Mijn ideaal was en is om hier een bijdrage aan te leveren, maar in de praktijk ben ik te vaak onderwerp van gesprek", zo zegt ze daarover.

In juni vorig jaar begon ze "met veel energie" als wethouder, zo zegt ze verder. "Ik was zeer gemotiveerd om bij te dragen aan het welzijn van de Amsterdammers. Ik ging ervan uit dat daarbij mijn ervaring als ondernemer en bestuurder in combinatie met die van de mensen die al langer werken in het publieke bestuur een meerwaarde zou opleveren."

Burgemeester Femke Halsema laat in een reactie namens het stadsbestuur weten het besluit van Rijxman te respecteren. "Wij hebben waardering voor het werk dat ze heeft verricht om Amsterdam vooruit te helpen en vinden het jammer dat ze vertrekt. Het vraagt moed om een prominente functie in het openbaar bestuur te aanvaarden, maar ook om te erkennen dat een rol niet bij je past." D66-wethouder Reinier van Dantzig begrijpt het besluit en noemt het een "moedige beslissing". "Wanneer een bestuurder zich niet lekker in diens rol voelt, past het om de functie neer te leggen."

Het college gaat de komende tijd de werkzaamheden van Rijxman verdelen over de andere wethouders.