Clicky


Vorig jaar veel minder huizen gebouwd dan gehoopt in Rotterdam

Vorig jaar veel minder huizen gebouwd dan gehoopt in Rotterdam
23-02-2023 12:02 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - In Rotterdam zijn het afgelopen jaar beduidend minder nieuwe huizen gebouwd dan waar de gemeente op hoopte, schrijft het college van burgemeester en wethouders. Met name in het sociale segment en in het zogeheten betaalbare middensegment viel de bouwproductie tegen.

Vorig jaar is begonnen met de bouw van iets meer dan 3000 woningen. De gemeente had gerekend en gehoopt op een productie van tussen de 3500 en 4000 woningen. In 2021 werd nog aan de bouw van ruim 4700 huizen begonnen.

Het tegenvallende aantal komt volgens het college door "veranderende marktomstandigheden", zoals de sterk gestegen bouwkosten en personeelstekort bij zowel de overheid als de marktpartijen. Ook de gestegen rente, de afvlakkende kopersmarkt en de voorzichtigere beleggersmarkt zijn factoren die aan de vertraging hebben bijgedragen.

Van de totale woningproductie, transformatie en vernieuwbouw zat 10 procent in het sociale segment en 26 procent in de categorie daarboven. Het hoge en topsegment bestreek bijna 50 procent van de totale toename. Van 481 opgeleverde woningen is het niet bekend tot welke prijsgroep ze behoren. De komende jaren wil Rotterdam het aandeel sociaal en midden verhogen naar respectievelijk 20 en 35 procent van het totaal.

Het college weet nog niet of de beoogde doelen dit jaar wel worden bereikt. "De huidige situatie op de markt maakt de uitdaging voor 2023 onverminderd groot".

Donderdag debatteerde de gemeenteraad over het woonbeleid voor de komende jaren. In het najaar hoopt het college dat plan te presenteren. Rotterdam wil de komende vijftien jaar de huizenvoorraad met minimaal 55.000 woningen uitbreiden.