Clicky


Geen uitpubliek meer welkom bij thuisduels SC Cambuur na rellen

Geen uitpubliek meer welkom bij thuisduels SC Cambuur na rellen
23-02-2023 19:56 | Sport | auteur ANP

LEEUWARDEN - Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden heeft besloten om bij thuiswedstrijden van SC Cambuur de rest van dit seizoen geen uitpubliek meer toe te laten vanwege aanhoudende en toenemende verstoringen van de openbare orde rondom thuisduels.

Buma is tot dit besluit gekomen na overleg in de driehoek (Openbaar Ministerie, politie en burgemeester). Het geweld en de ongeregeldheden na de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen afgelopen weekend waren een absoluut dieptepunt, meldt de gemeente.

Aanhangers van de twee ploegen zochten afgelopen zondag bij het stadion van SC Cambuur de confrontatie met elkaar. De relschoppers bekogelden elkaar onder meer met stenen, stukken hout en stukken beton en richtten vernielingen aan.

De mobiele eenheid trad op, zodat de bussen van de bezoekende supporters uit Heerenveen veilig konden vertrekken. Ook hierna bleef het onrustig. Relschoppers vernielden politievoertuigen, gooiden met stenen naar agenten en pleegden ook rond het stadion veel vernielingen. Een politiepaard raakte gewond toen het dier door een steen werd geraakt.

De gemeente Leeuwarden noemt het gericht gooien van stenen en andere voorwerpen door relschoppers naar het vertrekkende publiek en de politie onacceptabel. "Deze agressie had tot gevolg dat tientallen mensen gewond zijn geraakt en dat er voor minstens tienduizenden euro’s aan onder andere materiële schade aan voertuigen en straatmeubilair is ontstaan."

SC Cambuur speelt in het lopende seizoen nog vijf thuiswedstrijden, te beginnen op 5 maart tegen Go Ahead Eagles. De club uit Leeuwarden staat laatste in de Eredivisie. Op 16 april speelt SC Cambuur tegen Feyenoord.