Clicky


Massale demonstratie in Berlijn tegen oorlog en wapenleveranties

Massale demonstratie in Berlijn tegen oorlog en wapenleveranties
25-02-2023 16:31 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - [update 19:15 uur] Vele duizenden mensen hebben in het centrum van Berlijn aan beide zijden van de Brandenburger Tor gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne, tegen wapenleveranties aan dat land en voor vredesonderhandelingen en vrede. Een uur voor de betoging begon, schatte de politie dat er circa 10.000 betogers bijeengekomen waren, initiatiefnemers schatten het aantal op ten minste 50.000.

Het initiatief was van de politica Sahra Wagenknecht van de partij Die Linke en de Duitse vrouwenrechtenactiviste Alice Schwarzer. Op de website van de initiatiefnemers van de betoging 'Opstand voor de vrede' zijn tot en met zaterdagmorgen 640.000 steunbetuigingen geregistreerd. Wagenknecht en Schwarzer zeggen "onderhandelingen en geen tanks" te willen.

Wagenknecht betoogde dat het belangrijkste is "het vreselijke leed van het sterven in de Oekraïne" te stoppen. Ze stelt dat wapens sturen naar Oekraïne enkel de kans op een nucleaire wereldoorlog vergroot, maar geen militaire overwinning brengt. Ze viel fel uit tegen haar landgenoten die de oorlog en de beoogde overwinning aanprijzen in verband met de Duitse geschiedenis: "Wij willen niet dat met Duitse tanks op de nakomelingen wordt gevuurd van miljoenen mensen die door de Wehrmacht (Duits leger 1935-1945) op beestachtige wijze zijn afgeslacht. Dat zou het negeren van de geschiedenis zijn."

Een van de andere sprekers was een voormalig militair adviseur van toenmalig bondskanselier Angela Merkel, generaal Erich Vad. Hij vindt dat de wapenleveranties een militair doel missen en niet op basis van een militaire strategie worden gedaan. De strijd in Oekraïne is volgens hem een vastgelopen "uitputtingsslag" waar de wapenleveranties weinig aan zullen veranderen.

Vrijdag betoogden in het westen van Duitsland vele mensen voor vrede in een menselijke keten van 50 kilometer tussen Münster en Osnabrück.