Clicky


Moskou ziet ondanks Chinees plan 'geen omstandigheden voor vrede'

Moskou ziet ondanks Chinees plan 'geen omstandigheden voor vrede'
27-02-2023 13:47 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - Rusland zegt, na het Chinese vredesplan "grondig te hebben bestudeerd", dat de tijd niet rijp is voor vrede met Oekraïne. "De omstandigheden voor een oplossing van dit conflict zijn er op dit moment niet", aldus Moskou.

Rusland, dat China als één van zijn trouwste bondgenoten beschouwt, zei eerder het Chinese 12-puntenplan "zeer te waarderen". Al voegde het daar wel aan toe dat vrede alleen mogelijk is als de Oekraïense gebieden die het heeft geannexeerd als Russisch erkend worden.

Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde voorzichtig positief op de Chinese tussenkomst. Hij ziet weinig in het plan op zich, maar vindt het goed dat China wil meepraten over vrede. Hij is bereid om met Beijing om de tafel te gaan zitten.

China wil zichzelf profileren als neutrale stem in het Russisch-Oekraïense conflict. Maar in het Westen klinkt daar veel kritiek op.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde het Chinese document uitdrukkelijk "geen vredesplan", maar een opsomming van principes. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat "China niet veel geloofwaardigheid heeft", vanwege zijn blijvende steun aan Rusland sinds de invasie.