Clicky


Fox News-baas: zender steunde claims verkiezingsfraude Trump

Fox News-baas: zender steunde claims verkiezingsfraude Trump
27-02-2023 23:56 | Buitenland | auteur ANP

NEW YORK - Fox News-presentatoren steunden de claims die oud-president Donald Trump maakte over verkiezingsfraude, erkent de zenderbaas van Fox News, Rupert Murdoch. Volgens The New York Times heeft Murdoch vorige maand onder ede tegen een rechter gezegd dat een aantal tv-presentatoren Trumps beweringen onderschreven. "Ik had graag gezien dat we dat achteraf sterker aan de kaak hadden gesteld", zou Murdoch volgens de krant ook gezegd hebben.

De baas van de Amerikaanse televisiezender deed de uitspraken in een rechtszaak die stemmachinefabrikant Dominion Voting heeft aangespannen tegen de zender wegens laster in de nasleep van de presidentsverkiezingen in 2020. Trump verloor die van de Democraat Joe Biden en hield vol dat er sprake was van verkiezingsfraude.

Dominion vindt dat Fox News fout zat door te berichten dat stemmachines van de fabrikant waren gebruikt voor deze fraude, terwijl de redactie wist dat dit niet waar was. Fox News beroept zich in de zaak op de persvrijheid en stelt dat de claims van Trump "ontegensprekelijk nieuwswaardig" waren en dat kijkers hebben begrepen dat het slechts ging om aantijgingen.

Volgens The New York Times laten de uitspraken die Murdoch onder ede deed zien dat "het populairste tv-netwerk van het land wíst dat de beweringen van Trump onwaar waren en toch besloten werd deze uit te zenden."

De zaak van Dominion tegen Fox News gaat om een bedrag van 1,6 miljard dollar en begint op 17 april.