Clicky


China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede

China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede
01-03-2023 18:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

BEIJING/MINSK - China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede in Oekraïne. De twee landen kwamen tot die verklaring bij een ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko in de Chinese hoofdstad Beijing. Zij spraken hun diepe bezorgdheid uit over het gewapende conflict, meldt het Belarussische staatspersbureau Belta.

Xi en Loekasjenko zijn leiders van wie de Russische president Vladimir Poetin het meest afhankelijk is voor steun. Poetin is sinds de invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden geïsoleerder komen te staan op het wereldtoneel. Tegelijkertijd worstelt zijn leger met het bereiken van de gewenste resultaten in Oekraïne.

Loekasjenko sprak in Beijing zijn steun uit voor het Chinese plan voor een bestand in Oekraïne, dat vorige week was gepresenteerd maar in Kiev en het Westen meteen op scepsis stuitte.

De president zei dat de bijeenkomst met Xi plaatsvond "in een zeer gecompliceerde tijd die nieuwe onorthodoxe benaderingen en verantwoorde politieke beslissingen vereist". Volgens hem moeten die in de eerste plaats gericht zijn op het voorkomen van een "ongecontroleerde afdaling in een wereldwijde confrontatie zonder winnaars."

Xi en Loekasjenko sloten bij hun ontmoeting een reeks overeenkomsten om de samenwerking tussen hun landen te versterken.