Clicky


Boeing-baas loopt bonus mis om vertraagde levering nieuw vliegtuig

Boeing-baas loopt bonus mis om vertraagde levering nieuw vliegtuig
03-03-2023 23:50 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De baas van Boeing Dave Calhoun krijgt geen bonus van 7 miljoen dollar, omdat het niet gaat lukken dit jaar de Boeing-777x op de markt te krijgen. Vorig jaar bevestigde de vliegtuigbouwer al dat het nieuwe toestel pas in 2025 klaar zou zijn voor de markt. Calhoun is sinds 2020 de topman van Boeing.

De vertraging komt onder meer door problemen tijdens testvluchten in 2021. Het vliegtuig bewoog zonder dat de piloten de stuurknuppel aanraakten. Boeing kreeg van de luchtvaartautoriteit een hele lijst met tekortkomingen aan het toestel die eerst verholpen moesten worden. Daardoor heeft de certificering vertraging opgelopen.

Het op tijd op de markt krijgen van het nieuwe toestel was een van de voorwaarden voor het bonussenpakket van Calhoun. Volgens het bestuur van Boeing heeft Calhoun wel andere bonusdoelen gehaald, waaronder de terugkeer van de Boeing 737 Max. Voor dat type gold een tijdelijk vliegverbod vanwege twee crashes, in 2018 en 2019.

Betere zaken

Calhoun verdiende vorig jaar ongeveer 7 miljoen dollar. Toen leed het bedrijf nog verlies maar deed Boeing wel flink betere zaken dan een jaar eerder. Het leverde 480 commerciële vliegtuigen af, 140 meer dan het jaar ervoor. Dat leverde Boeing ongeveer 26 miljard dollar aan inkomsten op.

Hoewel Calhoun dus dit jaar geen bonus krijgt, kreeg hij in februari wel een aandelenbonus ter waarde van 5,3 miljoen dollar, die hij in 2024 en 2025 kan verzilveren. Daarmee wil Boeing Calhoun voor het bedrijf behouden tijdens de herstelperiode.