Clicky


MSC Istanbul vastgelopen in Suezkanaal

MSC Istanbul vastgelopen in Suezkanaal
05-03-2023 19:33 | Buitenland | auteur Redactie

CAIRO - Containerschip de MSC Istanbul is zondag aan de grond gelopen in het Suezkanaal maar het overige scheepvaartverkeer zou geen hinder ondervinden, melden de Egyptische autoriteiten.

De onder Liberiaanse vlag varende MSC Istanbul was vanuit Maleisië onderweg naar Portugal vanuit Maleisië. Het schip kwam vast te zitten in een deel met twee 'vaarstroken' van het Suezkanaal, zei admiraal Ossama Rabei, hoofd van de Suezkanaalautoriteit. Hij voegde eraan toe dat sleepboten werden ingezet om het schip vlot te trekken.

De oorzaak van het aan de grond lopen van het schip is nog niet bekend. Later op de dag, na een operatie van vijf uur werd de MSC Istanbul vlotgetrokken.

Gebouwd in 2015 en geëxploiteerd door de in Genève gevestigde Mediterranean Shipping Company, is de MSC Istanbul 399 meter lang en 54 meter breed, volgens Vesselfinder, een bedrijf voor het volgen van schepen.

De lengte van het schip is vergelijkbaar met die van de Ever Given, een kolossaal containerschip dat in maart 2021 op een oever op een eenbaans stuk van het kanaal vastliep en het Suezkanaal dagenlang blokkeerde. Een massale bergingsinspanning door een vloot sleepboten, geholpen door de getijden, bevrijdde het schip ter grootte van een wolkenkrabber zes dagen later, waardoor de blokkade werd beëindigd en honderden wachtende schepen door het kanaal konden varen.

Het incident van zondag was het meest recente geval van een schip dat vasliep in de belangrijkste waterweg ter wereld. Een tanker die vloeibaar aardgas vervoerde, is vorige maand in het kanaal vastgelopen, ook zonder het scheepverkeer te hinderen. In januari liep een vrachtschip met maïs aan de grond voordat het werd losgetrokken, na een tijdje kwam het verkeer over de waterweg weer op gang.