Clicky


Werkgevers: ruim helft openbaar vervoer rijdt ondanks staking

Werkgevers: ruim helft openbaar vervoer rijdt ondanks staking
06-03-2023 09:10 | Stakingen | auteur ANP

UTRECHT - Medewerkers in het streekvervoer leggen maandag verspreid over het land opnieuw het werk neer. Als gevolg daarvan ziet werkgeversvereniging VWOV landelijk openbaar vervoer uitvallen, al rijdt ruim de helft wel waarbij er regionaal verschillen kunnen zijn. Zo rijden in Limburg de hele dag geen regionale treinen, meldt vervoersbedrijf Arriva.

Vakbonden FNV en CNV hebben opgeroepen tot de stakingen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten. Het gaat maandag om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

De VWOV vermoedt overigens dat bij de vakbonden een "vertekend, hoger beeld" bestaat van het aantal stakers. Meerdere stakers zouden lid zijn van twee bonden en ook zijn er waarschijnlijk op stakingsdagen mensen geregistreerd als staker, die eigenlijk vrij zijn of zijn ziek gemeld, denkt de werkgeversvereniging.

Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: "Dit maakt nog duidelijker dat staken echt geen zin heeft. Laten we de puzzel opnieuw leggen, maar niet onder druk van ultimatums of deze stakingen. We willen aan tafel en samen op zoek naar oplossingen. Dat kan wat ons betreft ook met een gespreksleider erbij." De VWOV zegt daar wel bij dat ze niet kan voldoen aan de eisen van de vakbonden omdat daar geen geld voor is.

De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Woensdag en vrijdag wordt er voor deze cao eveneens gestaakt. Voor dinsdag en donderdag zijn in Friesland en Groningen daarnaast acties aangekondigd door de streekvervoerwerknemers van de cao Multimodaal, waar voornamelijk treinpersoneel onder valt. Friesland en Groningen hebben deze week dus iedere dag te maken met een staking in het openbaar vervoer.