Clicky


Medewerkers Arriva staken, geen treinen in Friesland en Groningen

Medewerkers Arriva staken, geen treinen in Friesland en Groningen
07-03-2023 09:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

HEERENVEEN - De treinen van Arriva rijden dinsdag niet in Friesland en Groningen vanwege een staking. De snelbus tussen Groningen en Leer rijdt wel, laat Arriva dinsdagochtend weten.

In Limburg, op de Vechtdallijnen en in Achterhoek Rivierenland rijden wel treinen van Arriva. Ook heeft deze stakingsdag geen gevolgen voor de busdienst van Arriva.

De stakingsdag van Arriva valt buiten de landelijke stakingsdagen van streekvervoerders. Medewerkers leggen dinsdag het werk neer omdat werkgevers nog steeds geen goed bod hebben gedaan voor de zogeheten cao Multimodaal, zei Edwin Kuiper van vakbond FNV eerder. Dat is een kleinere collectieve overeenkomst voor ongeveer 1300 medewerkers van streekvervoerders die zowel trein- als busdiensten aanbieden.

Voor die kleinere cao voert personeel van vervoerder Arriva al actie op de landelijke stakingsdagen in Twente, Limburg en rond Dordrecht. Maar in de twee noordelijke provincies zijn er dus ook werkonderbrekingen buiten de landelijke stakingen om.

De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.