Clicky


Milieuorganisatie start rechtszaak tegen bouw Duitse lng-terminal

Milieuorganisatie start rechtszaak tegen bouw Duitse lng-terminal
07-03-2023 14:17 | Haven Nieuws | auteur ANP

LUBMIN - De Duitse milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) heeft een rechtszaak aangespannen om de bouw van een lng-terminal te voorkomen. Hiermee kan geïmporteerd vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden omgezet naar aardgas dat geschikt is voor het Duitse gasnet.

DUH is het met name niet eens met de goedkeuring voor de aanleg van een kilometerslange verbindingsleiding die daarvoor nodig is.

Die leiding met een lengte van 38 kilometer komt te liggen tussen het Noord-Oost Duitse kustplaatsje Lubmin en het daarboven gelegen eiland Rügen. Energieconcern RWE gaat het project uitvoeren in opdracht van de Duitse overheid.

Maar DUH stelt in een verklaring dat het goedkeuringsproces voor de aanleg van de leiding "ontoereikend" was. Het project zou "een enorme bedreiging" vormen voor de Oostzee en omliggende beschermde natuurgebieden, en bijvoorbeeld ook voor zeevogels. Daarbij vreest de milieuorganisatie voor de gevolgen voor het toerisme op Rügen.

Tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was Duitsland voor ruim de helft van zijn gasleveringen afhankelijk van Rusland.

Vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit onder meer de Verenigde Staten en Qatar moet dit vervangen, waardoor Duitsland minder afhankelijk wordt van Rusland.