Clicky


Franse autoriteiten treden op tegen protestblokkades

Franse autoriteiten treden op tegen protestblokkades
08-03-2023 12:44 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - [update 15:18 uur] De Franse minister van Transport Clément Beaune zegt dat indien nodig ordetroepen zullen worden ingezet tegen blokkades door demonstranten, in het bijzonder bij raffinaderijen. In de golf van protest tegen de pensioenplannen van de regering zijn er blokkades van de toe- of uitgangen van raffinaderijen, havens en wegen.

In het zuiden van Frankrijk heeft de politie bij Millau een blokkade van de autosnelweg A75 'la Méridienne' verwijderd en arrestaties verricht. Het scheepvaartverkeer op de Rijn wordt belemmerd door stakende betogers die sluizen bezetten bij Straatsburg en zuidelijker bij Marckolsheim. In heel het land zijn er betogingen tegen het wetsvoorstel.

De grootste grieven zijn gericht tegen een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, de afschaffing van gunstige regels voor de pensionering van bepaalde beroepsgroepen en de verlenging van het minimumaantal jaren dat er gewerkt moet zijn om aanspraak te maken op een volledig pensioen. De senaat bespreekt momenteel de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar. Volgens de regering is het pensioenstelsel onbetaalbaar geworden mede omdat er relatief veel meer gepensioneerden zijn.

Regeringswoordvoerder Olivier Véran heeft de blokkades fel veroordeeld. "Blokkeren is het tegenovergestelde van dialoog, het leidt niet tot vooruitgang maar is de Franse bevolking die wil werken en vooruitgaan, enkel tot last." Hij veroordeelde ook stroomuitval in een aantal plaatsen veroorzaakt door stakers. Het is strafbaar de elektrische stroomvoorziening op eigen houtje uit te schakelen. Er werden stroomonderbrekingen gemeld in onder meer Albi, Annonay en Périgueux.

Dinsdag was een grote landelijke protestdag en het was al de zesde sinds 19 januari. Volgens de autoriteiten gingen bijna 1,3 miljoen mensen de straat op, volgens de bonden twee of drie keer zo veel. Veel actievoerders zetten hun stakingsacties donderdag voort en er wordt rekening gehouden met grote problemen met spoor- en vliegverbindingen en met het openbaar vervoer tot aan het weekeinde.

De grootste problemen in de luchtvaart zijn momenteel op de vliegvelden van Parijs (Paris-Charles de Gaulle en Orly), Beauvais, Bordeaux, Lille, Lyon, Nantes, Marseille, Montpellier, Nice en van Toulouse. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF schat dat over het algemeen slechts één op de zes internationale treinen rijdt.