Clicky


Overtollige transporthelikopters Defensie naar Amerikaans bedrijf

Overtollige transporthelikopters Defensie naar Amerikaans bedrijf
09-03-2023 14:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Zes overtollige Chinook transporthelikopters van Defensie worden verkocht aan een Amerikaans bedrijf. De helikopters zijn volgens staatssecretaris Christophe van der Maat niet geschikt om aan Oekraïne te geven.

Defensie heeft veertien nieuwe Chinooks gekregen en zes bestaande zijn gemoderniseerd. Daardoor kunnen zes oude toestellen van de hand worden gedaan. Er is volgens Van der Maat wel overwogen om de transporthelikopters aan Oekraïne te geven, maar dat was geen optie.

Deze Nederlandse Chinooks hebben een unieke cockpit. "Daardoor is zowel het verzorgen van opleidingen en trainingen als het organiseren van instandhouding en onderhoud in internationaal verband complex. Dit maakt deze toestellen ongeschikt voor levering aan Oekraïne", schrijft Van der Maat aan de Kamer.

Defensie is van plan de helikopters te verkopen aan Billings Flying Service uit Montana. Dat familiebedrijf gebruikt ze voor brandbestrijding, hulp bij humanitaire rampen en vrachtvervoer. Ook bijbehorende reservedelen en toestel-specifieke testapparatuur wordt aan de onderneming verkocht.