Clicky


Bruins Slot: zorg dat ov-staking stembusgang niet hindert

Bruins Slot: zorg dat ov-staking stembusgang niet hindert
14-03-2023 18:18 | Stakingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:04 uur] Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken roept de bonden op om te zorgen dat de staking bij het streekvervoer woensdag de stembusgang niet in de weg zit. Ze noemt het "echt vervelend en teleurstellend" dat de acties op verkiezingsdag doorgaan.

De minister benadrukt dat staken "natuurlijk een grondrecht" is, maar "het uitbrengen van je stem in een democratie is óók een enorm belangrijk grondrecht". Ze hoopt daarom dat de actievoerders bereid zullen zijn om kiezers alsnog naar het stembureau te vervoeren.

Bruins Slot wijst erop dat vooral mensen met een beperking afhankelijk zijn van het streekvervoer om naar het stembureau te kunnen. Ze heeft daarom vorige week al met de gemeenten en de provincies overleg gevoerd om te bedenken wat er zou gebeuren als de staking in het streekvervoer op verkiezingsdag door zou gaan. De minister noemt het "heel goed" dat provincies en gemeenten daaraan gedacht hebben. Zo rijden in Groningen, Drenthe en Utrecht verkiezingstaxi's.

"Verder wil ik mensen in de samenleving oproepen goed na te denken en om hun heen te kijken of mensen hun hulp nodig hebben", zegt Bruins Slot. De minister hoopt dat "misschien een buurman of buurvrouw" van iemand die slecht ter been is de tijd kan vinden om te helpen met het stemmen.

Het kabinet riep de bonden en werknemers vorige week al op te stoppen met staken en weer om tafel te gaan, nadat de onderhandelingen in een impasse raakten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) vroeg de bonden "met klem" om niet op woensdag te gaan staken. De vakbonden wilden eerst meer toezeggingen voordat de acties zouden stoppen. "Het zou raar zijn om ineens te stoppen met staken alleen omdat de staatssecretaris dat wil", aldus Hanane Chikhi van vakbond CNV. Inmiddels overwegen de bonden wel weer om tafel te gaan en te stoppen met de acties.

Er wordt al maanden gestaakt voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. De bonden willen dat de werkdruk omlaag gaat en de lonen worden gecompenseerd voor de hoge inflatie.